- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Daca ne axam pe alimentatia fara foc vom beneficia de toate vitaminele si substantele nutritive din alimente, iar organismul va avea parte de o adevarata cura de detoxifiere.
Unii dintre noi apeleaza la aceasta dieta in mod permanent, folosind-o ca pe un stil de viata, in timp ce altii o adopta ocazional, atunci cand simt nevoia sa se hraneasca naturist.
Ce gatesti fara foc?
Iata care sunt alimentele pe care se bazeaza alimentatia fara foc: rosii, castraveti, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, varza, sfecla, salata verde, conopida, ardei, ceapa, usturoi, iaurt, miere, fructe, cereale intregi, seminte sau germeni de legume sau cereale.
In cadrul alimentatiei fara foc sunt permise si lactatele, iar in diverse preparate se poate folosi cate un galbenus de ou crud sau un ou de prepelita intreg. Dintre uleiuri, sunt recomandate cel presat la rece si cel de masline. Daca nu poti renunta in totalitate la paine, ai voie sa consumi, dar cu masura, paine graham, de secara sau de seminte, in nicin caz paine din faina alba.
Legumele si fructele mentionate mai sus pot fi consumate ca atare, in stare proaspata sau in diverse salate, in supe sau sub forma de suc. Pentru ca nu sunt supuse unui tratament termic, iar eventualele bacterii nu pot fi distruse, alimentele trebuie sa fie foarte proaspete, foarte bine spalate si pastrate in conditii igienice deosebite.
Beneficii pentru sanatate
Adeptii hranei vii afirma ca acest mod de alimentatie da rezultate miraculoase chiar si in cazul bolilor celor mai grave, precum cancerul si diabetul, cu conditia sa respecte cu strictete regimul si sa nu renunte niciodata la el. Gatitul fara foc ajuta si la prevenirea diverselor afectiuni, la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic.
Nutritionistii recomanda hrana vie pentru ca aceasta este mai usor digerata de organism, datorita complexului de enzime care se regaseste in alimentele care o compun. Totodata, specialistii ne recomanda sa renuntam la sare si la otet (fiind permis numai cel de mere, dar cu masura), la preparatele din faina alba, la zahar si la grasimi animale.
Cum preparam hrana vie?
Ciorbele si supele se consuma reci, zeama fiind preparata din sucuri de legume, suc de tarate sau lactate precum iaurt, sana sau lapte batut. Ciorbele se acresc cu bors, zeama de varza sau suc de lamaie. Bucataria fara foc nu cuprinde numai salate, supe sau ciorbe, ci poti gati si piureuri de fructe sau de legume, creme, sosuri sau deserturi.
Ciuperci umplute
Ingrediente: 500 de grame de ciuperci mari si foarte proaspete, o telina, doi morcovi, un pahar de iaurt mare, doi catei de usturoi, marar si foarte putina sare.
Preparare: Ciupercile se spala foarte bine, usturoiul se toaca si se amesteca cu iaurtul. Morcovii si telina se taie marunt, apoi se amesteca cu coditele ciupercilor tocate si ele si cu sosul de iaurt. Cu pasta astfel obtinuta se umplu palariile ciupercilor.
Crema de branza cu rosii si ceapa verde
Ingrediente: 500 de grame de branza de vaci, doua rosii mari, 6-7 fire de ceapa verde, o legatura de marar si foarte putina sare.
Preparare: rosiile si ceapa se taie in cubulete mici, mararul se toaca si apoi se amesteca cu branza de vaci pana se obtine o pasta omogena. Se serveste alaturi de salata verde.
O idee de meniu
Dimineta: un pahar cu suc de mere sau de morcov, fructe uscate - smochine, curmale, prune, caise sau nuci, fructe proaspete sau o cana de ceai verde indulcit cu miere.
Pranz: ciorba de spanac si loboda. Ingrediente: o telina si doi morcovi rasi, loboda, spanac, peste care se toarna apa fiarta. Dupa ce se raceste se adauga iaurt si suc proaspat de lamaie
Seara: o salata de cruditati cu ingrediente la alegere - morcovi, mar, telina, sfecla, ceapa, rosii, castraveti, varza sau un sos de usturoi cu lamaie, iaurt si verdeturi (marar, patrunjel, busuioc) sau o ceasca de ceai de menta sau de catina cu o lingurita de miere.
sursa: revista Felicia
foto: sproutingsprouts.com
Spaghete cu sos de gorgonzola si ciuperci coapte... Patru retete gustoase si sanatoase cu iaurt grecesc...