Antena Căutare

Sarmale cu dulceață și sirop de arțar. Delicatese sau nu? În ce țară din Europa acest preparat este la mare căutare

O țară europeană este mare amatoare de sarmale. Le-a dedicat chiar și o zi specială. Cum sunt servite.

colaj sarmale pe o farfurie cu rodie și piure, mâini care împăturesc sarmale în foi de viță și în varză Galerie
Sarmalele au cucerit și nordul Europei | Shutterstock

Sarmalele au intrat în bucătăria românească pe filieră otomană. De atunci sunt un preparat tradițional apreciat de toată lumea. Însă românii nu sunt singurii care se bucură de acest fel de mâncare.

Citește și: Hello Chef sezon 7, 8 iunie 2024. Roxana Blenche și Chef Samuel au gătit tocinei bucovineni și clătite cu mascarpone și fructe

Sarmale cu dulceață și sirop de arțar. Delicatese sau nu? În ce țară din Europa acest preparat este la mare căutare

Dacă în România avem două feluri de sarmale, în foi de viță și în foi de varză, și sunt servite de obicei cu mămăligă, smântână și ardei iubite, într-o altă țară din Europa, sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Reteța ciudată de căpșuni cu mămăligă și smântână. De ce oamenii adoră acest fel de mâncare

Conform unei surse, în Suedia, oamenii mănâncă sarmale într-un mod mai puțin obișnuit. Povestea este mai veche, datând din 1709, când Charles al XII-lea al Suediei a fost învins de ruși și a cerut azil Imperiului Otoman.

Citește și: Supă cremă de brânză, preparatul pe care mulți spun că nu l-ar încerca, dar pe care alții îl adoră. Cum se prepară simplu și rapid

Mai bine de cinci ani, acesta a stat pe teritoriul actual al Republicii Moldova, de unde s-a întors în 1715 în Suedia, alături de aliații turci, care au rămas acolo până în 1732.

Atunci a fost momentul în care Suedia s-a îndrăgostit iremediabil de sarmale. Potrivit sursei menționate, cea mai veche rețetă scrisă datează din 1756 și apare în cartea scrisă de Cajsa Warg.

Citește și: Se spală sau nu carnea de pui înainte de a fi gătită? Specialiștii răspund la întrebarea care stă pe buzele tuturor gospodinelor

Potrivit acestei rețele, sarmalele sunt în foi de viță și conțin carne de miel, orez și suc de lămâie. Autoarea menționează faptul că cei care nu-și permit foi de viță, care se găsește cu greu în Nord), pot folosi varză.

„Termenul suedez pentru sarmale este Kåldolmar și este singurul nume european care provine din turcescul dolma, toate celelalte pornesc etimologic din sarma sau au alte denumiri.

Citește și: Neatza cu Răzvan și Dani, 28 mai. Rețeta simplă și delicioasă de Smash Burger care îți lasă gura apă

În prezent, multe dintre variantele sarmalelor suedeze sunt consumate precum chifteluțele cu sos, cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure (finlandezii le pun sirop de arțar!)”, se precizează, conform sursei menționate anterior.

Citește și: Rețetă de papanași pufoși și delicioși. Ce trebuie să adaugi pentru a obține o textură perfectă

Suedia a desemnat o zi în care se sărbătorește Ziua Națională a Sarmalelor. Aceasta este pe 30 noiembrie și coincide cu ziua în care Charles al XII-lea a fost ucis în timpul unei campanii militre în Norvegia.

Citește și: Hello Chef sezon 7, 25 mai 2024. Roxana Blenche și chef Samuel Le Torriellec au gătit o rețetă de saramură de biban pentru Misha

Începând cu anul 2013, Ziua Națională a Sarmalelor se ține la Muzeul Național de Istorie a Suediei, din Stockholm.

(P) Malina îți aduce poftă de vacanță!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x