De sărbători, românii sunt nevoiți să plătească mai mult pentru a se delecta cu un desert pe cât de banal, pe atât de delicios.
Ciocolata este cel mai popular desert din lume. Aceasta se găsește în mai multe sortimente și în combinații cu lapte, fructe, alune cât pentru toate gusturile.
Fie că mănâncă un pătrățel de ciocolată, fie că preferă batonul, oamenii se delectează cu gustul inconfundabil al celui mai căutat desert.
Ciocolata se scumpește chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Ce influențează prețul acesteia
Perioada sărbătorilor este una prolifică pentru consumul de dulciuri și mai ales de ciocolată. În fiecare cadou și la fiecare masă, pe lângă deserturile tradiționale, sigur se găsește și ceva de ciocolată sau care să conțină cacao.
Potrivit unei surse, prețul la cacao a explodat la Bursa din New York. Ceea ce influențează și prețul ciocolatei. Odată cu creșterea prețului la cacao, cresc și prețurile pentru ciocolată sub toate formele. Prețul la cacao va crește din cauza recoltelor slabe din Africa de Vest și din India.
În Africa de Vest se cultivă aproape 70% din întreaga recoltă mondială de cacao.
Astfel că, o tonă de cacao cu livrare în luna decembrie a ajuns să coste peste 3.800 de dolari. Ceea ce înseamnă cu 60% mai mult față de anul trecut.
Conform Jeremy Naylor, analist IG Group Londra: „Cacaua este tranzacționată pe Bursa de la New York din anul 1925 și a avut parte de o creștere a cererii, dar și de o scădere a ofertei, din cauza deciziei Ghanei care a schimbat brusc piața.”
Un alt mare producător de cacao este Coasta de Fildeș. Însă Guvernul din Ghana a luat o decizie drastică, și anume să crească prețurile la poarta fermelor pentru sezonul 2023/ 2024.
Această decizie vine în sprijinul agricultorilor de cacao, care sunt foarte slab plătiți.
Istoria boabelor de cacao
Denumirea științifică a arborelui de cacao este Theobroma, care înseamnă hrana zeilor. Și a fost denumită astfel de omul de știință Carl Linnaeus. Semințele produse de acest arbore sunt măcinate până ajung o pulbere. Din acestea se obține ciocolata, care conține teobromină, cafeină și salsolinol.
Arborele de cacao își are originile în Mexic, iar culturile prehispanice îl consumau de acum mai bine de 4.000 de ani. În întreaga lume sunt trei tipuri principale de plante: Forastero, Criollo și Trinitiario.
Potrivit unei surse, în timp ce primul soi este larg utilizat, reprezentând cam 80-90% din producția mondială de cacao, cele din soiul Criolllo sunt mai rare și sunt considerate o delicatesă. Al treilea tip este o combinație între primele două, cu o calitate mai mare decât Forastero, dar mai puțin sensibil decât Criollo.