Cu rosii sau cu maioneza vegetala, pastele nu lipsesc de pe masa, in post. Langa ele, la loc de cinste stau cartofii si painea. Secretul sta in consumul moderat daca nu vrem sa intampinam Craciunul cu cateva kilograme in plus. Suprizele neplacute dispar atunci cand in cos apar legumele si fructele.
Pe langa ardei, vinete, castraveti si traditionalul cartof, pe rafturi gasim si legume pe cat de ocolite de romani, pe atat de laudate de nutritionisti daca sunt gatite ca la carte.
Rumenita in cuptor, conopida mai are nevoie de ulei si boia si este gata. O garnitura numai buna langa un preparat din tofu, branza din boabe de soia.
Ospatul vegetarian se incheie cu un desert pe masura. Grapefruit rosu, mar sau un pumn de seminte, de migdale, nuci sau alune. Atat de gustoase, produsele traditionale romanesti de post au si ele rolul lor. Atentie insa la calorii. Cartofii, prajiti sau in mancare, si fasolea ne pot costa silueta de sarbatori daca nu respectam cateva reguli simple.
In caz contrar, nu doar trei - patru kilograme in plus ar putea sa ne dea batai de cap. O dieta dezechilibrata, mai ales in perioada de post, ne poate trimite la spital pentru probleme biliare si anemii.