Cristian Mărgărit, specialistul în materie de nutriție ne oferă câteva sfaturi importante în ceea ce priveşte alimentaţia pentru perioada de izolare la domiciliu.
Prima regulă de bază în ceea ce privește alimentele achiziționate pentru perioada de izolare la domiciliu este aceea de a respecta termenele de valabilitate, atât pentru a proteja sănătatea, cât și pentru a evita risipa de alimente.
Astfel, primele alimente depozitate în frigider ar trebui să fie și primele consumate, mai ales dacă sunt perisabile: carne, pește, ouă, legume și fructe proaspete, etc.
Citește și: De ce sunt mai recomandate sucurile din legume și fructe verzi
Pentru această perioadă sunt foarte recomandate leguminoasele care conțin proteine: fasole, mazăre, linte, năut, cereale uscate, orezul, etc.
Trebuie să acordăm o mare atenție cum le depozităm! De exemplu, de fiecare dată, după desfacerea oricărui produs ambalat: făină, zahăr orez, acesta trebuie reambalat ermetic, ferindu-le astfel de umezeală, dat ținând și dăunătorii la distanță!
Dacă totuși gătim mai mult decât mâncăm în ziua respectivă, nu trebuie să ne ferim de congelator. Important este modul de ambalare al alimentelor păstrate la congelator.
Citește și: Care sunt alimentele recomandate de specialiști pe perioada izolării la domiciliu
Atenție mare și la cum se va face decongelarea! Aceasta se va face ținând alimentele în frigider, nu în chiuvetă, nu pe masă și nu în apă! Pâinea sau produsele congelate pot fi puse direct în cuptorul încins, la fel și fripturile deja gătite.
O mare atenție trebuie acordată alimentelor cumpărate, care trebuiesc bine spălate: fructele și legumele, sau la cele ambalate, decontaminat chiar și ambalajul.