- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sparanghelul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume de sezon cu multiple beneficii asupra organismului.
Consumul de sparanghel are multiple beneficii pentru sănătatea organismului, cum ar fi:
- pevenirea bolilor cardiovasculare. Sparanghelul este bogat în vitamina B și K, iar consumul regulat ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și la reglarea hemocisteinei care, dacă este prezentă în exces în organism, poate fi un pericol pentru sănătatea inimii.
- reducerea riscului apariției de diabet de tip 2;
- previne apariția pietrelor la rinichi;
- îmbunătățește digestia. Sparanghelul conține o cantitate ridicată de fibre și proteine, iar asta ajută la îmbunătățirea tractului intestinal, facilitând digestia.
- este benefic pentru sănătatea creierului și îmbunătățește memoria. Datorită proprietăților anti-aging, sparanghelul este alimentul care luptă împotriva declinului cognitiv, proces la care creierul este supus automat odată cu trecerea anilor
- protejează și îmbunătățește vederea. Vitamina A din compoziția sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sănătoasă. Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru te face să ai ochii mai sănătoși.
- menține oasele sănătoase. Cu un conținut însemnat de vitamina K, o singură porție de sparanghel pe zi te poate ajuta să îți menții sănătos sistemul osos.
- ajută la prevenirea osteoporozei și a osteoartritei
- este recomandat în curele de slăbire. O porție de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele pun în mișcare sistemul digestiv și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, o porție de sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului.
Citește și: Cum să faci un pate vegetal la tine acasă! Rețetă simplă și rapidă de pate din sparanghel
Rețeta Sparanghel învelit în bacon - Ingrediente:
- 1 caserolă de sparanghel verde
- felii subțiri de bacon
- 15-20 gr unt gras
- 1 vârf de linguriță cu zahăr
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură ulei de măsline
- sare și piper
Rețeta Sparanghel învelit în bacon - Preparare
Curățăm sparanghelul verde de partea lemnoasă și îl clătim bine cu apă rece. Punem o oală cu 1 litru de apă la fiert. Adăugăm untul, puțină sare, zahăruș și zeama de lămâie. Când începe să fiarbă, adăugăm sparanghelul și îl lăsăm 3-4 minute,
Cu o paletă, scoatem sparanghelul, îl lăsăm să se tempereze bine și formăm buchețele de 3-4 fire de sparanghel pe care le înfășurăm în felii de bacon.
Le așezăm într-o tavă, stropim capetele libere cu ulei de măsline și presărăm puțin piper peste feliile de bacon.
Dăm tava cu sparanghel învelit în bacon la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru câteva minute, până se rumenesc frumos feliile de bacon și se strâng în jurul sparanghelului.
Sparanghelul învelit în bacon este bun de servita ca aperitiv, alături de un pahar cu bere.
Citește și: Sote de praz cu sparanghel la cuptor. O rețetă cu specific oltenesc
Rețeta Supă cremă de sparanghel cu parmezan - Ingrediente:
- 500 gr sparanghel verde
- 100gr mazăre congelată
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 cartof, mediu
- 25 gr unt gras + 1 linguriță ulei de măsline
- 1 l supă de legume
- 200 ml smântână pentru gătit
- 100 gr parmezan răzuit
- sare și piper
Rețeta Supă cremă de sparanghel cu parmezan - Preparare
Punem un vas cu supa de legume la fiert. În alt vas, topim untul în uleiul de măsline încălzit și călim ușor, ceapa tocată și un cățel de usturoi tocat și el.
Adăugăm sparanghelul, curățat și tăiat în bastonașe mai mici, cartoful curățati și tăiat cuburi și mazărea ușor decongelată. Amestecăm toate ingredientele 1 minute pe foc, apoi adăugăm supa fierbinte și lăsăm totul să fiarbă aproximativ 8-10 minute.
Apoi, adăugăm smântâna dulce și zema de lămâie, trecem totul prin blender, eventual și printr-o sită și mai punem supa cremă de sparanghel la foc pentru 2-3 minute, pentru a-i definitiva gustul cu puțină sare, piper, un cățel de usturoi răzuit și parmezan răzuit.
Supa cremă de sparanghel cu parmezan este foarte bună servită cu crutoane aromate.
Citește și: Rețeta Sparanghel cu sos olandez și cartofi noi
Rețeta Tartă cu brânză și sparanghel - Ingrediente:
- 400 gr aluat foietaj
- 500 gr sparanghel verde
- 200 gr cremă de brânză
- 250 gr brânză telemea
- 3 ouă
- 100 gr smântână
- sare și piper
- opțional, nucșoară
- 1 lingură unt + 1linguriță ulei de măsline
Rețeta Tartă cu brânză și sparanghel - Preparare
Tapetăm o tavă dreptunghiulară cu aluatul foietaj, dar nu înainte de a unge tava cu puțin unt și a presăra făină. Înțepăm aluatul cu furculița din loc în loc.
Curățăm sparanghelul de partea lemnoasă și de solzișori, apoi îl tragem la tigaie în unt cu ulei pentru 2 minute.
Amestecăm brânzeturile cu smântâna și ouăle, sare, piper și nucșoară ți întindem compoziția în tavă, peste aluatul foietaj.
Înfigem firele de sparanghel din loc în loc în interiorul compoziției și coacem tarta cu brânză și sparanghel pentru 15 minute, la 200 de grade.
O lăsăm să se tempereze, o porționăm și o servim cu poftă.
Spor și poftă bună!