Fasolea este alimentul care se găsește în bucătăriile tuturor popoarelor.
Se spune că există peste 200 de soiuri de fasole, printre cele mai cunoscute fiind: fasolea cu păstăi verzi şi galbene, fasolea albă, roşie și neagră.
Fasolea uscată, sau fasolea boabe este disponibilă pentru a fi gătită tottimpul anului, iar rețetele sunt diverse, pentru mic-dejun, prânz sau cină: fasole bătută cu usturoi, cu sos de ceapă prăjită, ciorbă de fasole simplă sau cu afumătură, supă cremă de fasole, iahnie de fasole, simplă, cu cârnați, sau cu afumătură.
Rețetă de fasole cu ciolan de porc afumat, preparată la ceaun
Fasolea face parte din două categorii separate de alimente. Este inclusă atât în grupul legumelor, cât și în grupul "cărnurilor" și alimentelor-boabe. Conținutul bogat de substanțe nutritive o face un produs alimentar foarte sănatos.
Consumul de fasole ajută la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace.
Tecile de fasole au diferite forme, mărimi şi culori, iar dintre acestea, cele mai preferate sunt păstăile de fasole grasă.
Fasolea păstăi se prepară în diverse feluri, datorită gustului şi aromei sale specifice:salate, ciorbe, supe-creme, mâncăruri cu sau fără carne, salate cu mujdei de usturoi sau cu maioneză, sau în diferite soteuri de legume, servite ca intrări sau ca garnitură la fripturi, frigănele, ochiuri.
Citește și: Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Fasolea boabe este foarte bogată în proteine, acestea fiind asociate cu cele din carne, leguma fiind o alternativă la carne pentru vegetarieni sau în perioadele de post.
Fasolea verde congelată este o alternativă perfecta pentru sezonul rece și nu numai, fiind foarte la îndemâna gospodinelor.
Însă, fasolea verde se poate conserva și la borcan, în saramură, sau ca tocăniță cu legume.
Conserve pentru iarnă: Tocană de fasole verde la borcan
Ce trebuie să știm despre secretele din păstăile de fasole!
- Când folosim fasolea din conservă, trebuie să ne asigurăm că aditivii înscrişi pe etichetă nu ne periclitează sănătatea!
- O păstaie aţoasă se recunoaşte dacă prin rupere la ambele capete, se desprind aţe pe ambele părţi, pe toată lungimea ei.
- Pentru a-şi păstra culoarea verde, fasolea păstăi se fierbe în vase cu capac, adăugându-se în apă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
- Când se fierbe fasolea pentru salată sau mâncare scăzută, apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 6-7 cm. Dacă se fierbe pentru ciorbă, apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 10-15 cm, urmând să se completeze lichidul cu borş sau cu alţe substanţe acre, după reţetă.