Antena Căutare

Tot ce trebuie să știm despre fasole, un aliment gustos și hrănitor

Fasolea este un aliment sănătos si ieftin, foarte recomandat pentru o alimentatie vegetariană, fiind bogată în fibre atât solubile, cât și insolubile, conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele sunt o componenta dietetica importanta pentru sanatate.

fasole păstăi și fasole boabe

Fasolea este alimentul care se găsește în bucătăriile tuturor popoarelor.

Se spune că există peste 200 de soiuri de fasole, printre cele mai cunoscute fiind: fasolea cu păstăi verzi şi galbene, fasolea albă, roşie și neagră.

Fasolea uscată, sau fasolea boabe este disponibilă pentru a fi gătită tottimpul anului, iar rețetele sunt diverse, pentru mic-dejun, prânz sau cină: fasole bătută cu usturoi, cu sos de ceapă prăjită, ciorbă de fasole simplă sau cu afumătură, supă cremă de fasole, iahnie de fasole, simplă, cu cârnați, sau cu afumătură.

Rețetă de fasole cu ciolan de porc afumat, preparată la ceaun

Fasolea face parte din două categorii separate de alimente. Este inclusă atât în grupul legumelor, cât și în grupul "cărnurilor" și alimentelor-boabe. Conținutul bogat de substanțe nutritive o face un produs alimentar foarte sănatos.

Consumul de fasole ajută la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace.

Tecile de fasole au diferite forme, mărimi şi culori, iar dintre acestea, cele mai preferate sunt păstăile de fasole grasă.

Fasolea păstăi se prepară în diverse feluri, datorită gustului şi aromei sale specifice:salate, ciorbe, supe-creme, mâncăruri cu sau fără carne, salate cu mujdei de usturoi sau cu maioneză, sau în diferite soteuri de legume, servite ca intrări sau ca garnitură la fripturi, frigănele, ochiuri.

Fasolea boabe este foarte bogată în proteine, acestea fiind asociate cu cele din carne, leguma fiind o alternativă la carne pentru vegetarieni sau în perioadele de post.

Fasolea verde congelată este o alternativă perfecta pentru sezonul rece și nu numai, fiind foarte la îndemâna gospodinelor.

Însă, fasolea verde se poate conserva și la borcan, în saramură, sau ca tocăniță cu legume.

Conserve pentru iarnă: Tocană de fasole verde la borcan

Ce trebuie să știm despre secretele din păstăile de fasole!

  • Când folosim fasolea din conservă, trebuie să ne asigurăm că aditivii înscrişi pe etichetă nu ne periclitează sănătatea!
  • O păstaie aţoasă se recunoaşte dacă prin rupere la ambele capete, se desprind aţe pe ambele părţi, pe toată lungimea ei.
  • Pentru a-şi păstra culoarea verde, fasolea păstăi se fierbe în vase cu capac, adăugându-se în apă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
  • Când se fierbe fasolea pentru salată sau mâncare scăzută, apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 6-7 cm. Dacă se fierbe pentru ciorbă, apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 10-15 cm, urmând să se completeze lichidul cu borş sau cu alţe substanţe acre, după reţetă.
Salată grecească de vinete, mai gustoasă și mai consistentă... Deserturile arăbești care ne fac să visăm la vacanță...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Cumpărăturile online au schimbat modul în care facem achiziții, de la cărți la cadouri...
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2022. Gemenii se gândesc la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2022  aduce multe vești bune pentru nativii din zodia...
Recomandări AntenaPlay
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
18:00 Moștenirea
19:00 Observator
19:00 Nu mă părăsi
20:00 Inimă Rănită
20:30 Chefi la cuțite | Sezonul 10
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Moștenirea
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Observator
19:00 Nu mă părăsi
20:00 Inimă Rănită
20:30 Chefi la cuțite | Sezonul 10
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Moștenirea
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Observator
19:00 Nu mă părăsi
20:00 Inimă Rănită
20:30 Chefi la cuțite | Sezonul 10
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
08:00 Roata Vedetelor
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Moștenirea
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Nu mă părăsi
20:30 Adela | Sezonul 4
21:00 Jurământul
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Observator
18:00 Moștenirea
19:00 Nu mă părăsi
21:00 Jurământul
22:00 Furtună pe Bosfor
22:30 Stand-Up Revolution | Sezonul 2
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
12:00 MediCOOL | Sezonul 3
19:00 Observator
20:00 Te cunosc de undeva | Sezonul 18
20:00 Puterea Destinului
14:00 Hello Chef | Sezonul 4
19:00 Observator
20:00 iUmor | Sezonul 13
20:00 Puterea Destinului
Parteneri
Ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Catine.ro
Ultimele știri
x