Consumul de fructe roșii contribuie la prevenirea şi tratarea cancerului, datorită conținutului lor înalt de antioxidanţi şi compuşi bioactive, potrivit unui studiu realizat de Lina García Mier, un medic din Mexic.
Lina García Mier, cercetătoarea şi coordonatoarea laboratorului farmaceutic şi biotehnologic de la Universidad del Valle de México (UVM) Campus Querétaro, susține că studiul pe care l-a realizat asupra unor fructe percum zmeură, căpşune, mure, afine, fragi sau struguri a relevat că acestea au proprietăţi anticancerigene.
În articolul „Proprietăţi fitochimice şi farmaceutice ale fructelor roşii", pe care l-a publicat în Handbook of food bioengineering, Lina García Mier a notat că aceste fructe au un conţinut înalt fitochimic, în special de flavonoide şi antocianine.
„Aceşti compuşi au o activitate antioxidantă: combat stresul oxidativ (un proces de deteriorare celulară), declanşat de diferite boli cronice", potrivit specialistei.
García Mier a precizat că aceste fructe reduc deteriorarea provocată ADN, potenţează repararea ADN şi reduc stresul oxidant, inflamaţia şi angiogeneza.
„Aceşti compuşi bioactivi sunt benefici corpului uman, având efecte anticancerigene", a notat experta.
Potrivit ei, resveratrolul (un fitochimic care se găseşte în struguri, căpşune şi alune) inhibă creşterea celulelor cancerului de sân şi blochează dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea murele şi căpşunele sunt importante surse de antocianine cu proprietăţi antioxidante, precum şi de acid galic şi acid elagic, care au proprietăţi chimio-preventive.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul este principalul factor de deces la nivel mondial, iar între tipurile de cancer responsabile de cel mai mare număr de decese se află cancerul pulmonar, hepatic, colorectal, gastric şi mamar.