Stresul și alimentația nesănătoasă au devenit o parte din rutina noastră zilnică, motiv pentru care nu ne miră prea mult ocazionalele dureri de stomac. Totuși, un sistem digestiv sănătos nu ar trebui să-ți facă probleme, iar multe din micile neplăceri pe care încerci să le ignori pot fi semne ale unor afecțiuni mult mai grave.
Dacă următoarele manifestări fac parte din viața ta de zi cu zi, poate că ar fi timpul să faci o vizita medicului gastroenterolog.
Balonarea
În general, balonarea este un fenomen natural care apare după o masă copioasă și rapidă. Însă, dacă brusc observi că nu te mai încap pantalonii care îți veneau perfect acum câteva zile, poți începe să-ți pui întrebări.
Dacă persistă, balonarea poate fi un semn al sindromului intestinului iritat, al colitei sau al afecțiunilor ficatului și căilor biliare. O balonare permanentă însoțită de dureri este un semn destul de clar că ar trebui să-ți programezi o ecografie.
Flatulența
Și flatulența este un fenomen cât se poate de obișnuit; o persoană sănătoasă elimină aproape 2 litri de gaze în fiecare zi. Evident că există numeroase alimente care pot provoca o flatulență, însă aceasta este de scurtă durată.
Gazele constante și urât mirositoare pot fi un semn al infecției cu giardia. De asemenea, dacă flatulența persistă după ce consumi lactate și este însoțită de crampe, greață sau diaree, ar trebui să verifici dacă nu cumva ai intoleranță la lactoză.
Arsuri sub stern
Dacă după mese simți aceste dureri neplăcute, ele pot fi cauzate de sindromul refluxului gastroesofagian. Acesta poate provoca și arsuri în gât, cauzate de refluxul acidului gastric în esofag.
În Occident, aproximativ 20% dintre adulți suferă de această boală. În general, medicii recomandă ca tratament regimul alimentar și medicamentație specială pentru a reduce aciditatea din stomac.
Scaun negru
Cu siguranță ai merge la doctor dacă ai observa că scaunul tău are culoarea roșie. Poate nu știai însă că sângele poate da scaunului și culoarea neagră. Acesta poate fi un semn al hemoroizilor, în cazul cel mai bun. În cazuri mai grave, scaunul negru poate semnala prezența ulcerului gastric, al cancerului gastric sau al bolii Crohn.
Dacă observi că scaunul tău are această culoare, programează-ți cât mai repede un control medical.
Deficitul de fier
Oboseala, slăbiciunea, durerile de cap și căderea părului sunt toate semne ale deficitului de fier - afecțiune ce poate evolua în anemie. Cauza cea mai cunoscută a deficitului este o alimentație lipsită de fier, însă deficitul poate fi cauzat și de sângerări interne.
Aceleași boli enumerate și în cazul scaunului negru pot crea simptome asemănătoare cu cele ale anemiei.
În concluzie, problemele stomacului nu trebuie niciodată ignorată. Acordă o mai mare grijă alimentației și încearcă să nu te lași copleșit de stresul zilnic.
Sursă foto: Shutterstock.com
Cinci metode prin care poți scăpa de stres odată pentru totdeauna... Dr. Simona Tivadar: „Nu doar mâncarea îngrașă! Una dintre sursele importante de obezitate sunt sucurile!“...