1. Ceai de portocale
Portocalele contin 53 mg de vitamina C/100 g, astfel ca o singura portocala ne ofera aportul zilnic necesar de vitamina C. Mai mult, portocalele au un efect benefic si impotriva infectiilor virale.
Preparare: pune intr-o ceasca sucul de la o portocala amestecat cu o lingurita de miere, completeaza continutul cestii cu apa fierbinte si amesteca toate ingredientele. Ceaiul se bea fierbinte, seara, inainte de culcare, iar senzatia de oboseala fizica va disparea.
2. Ceai de urzica
Urzica este recunoscuta prin continutul bogat de minerale (calciu, fier) si vitamine, ceaiul de urzica fiind recomandat in starile de oboseala fizica si psihica.
Preparare: pune o lingura de frunze de urzica intr-o ceasca cu apa fierbinte timp de 5 minute si strecoara apoi continutul. Se beau trei cesti/zi, timp de 60 de zile. Ceaiul de urzica este indicat si in cazul sinuzitelor, otitelor, tusei, reumatismului si gripei.
Atentie! In cazul unui "tratament" prelungit, urzica poate provoca reactii alergice.
3. Ceai de rozmarin
Daca suferi de oboseala cronica, frunzele si florile de rozmarin tonifiaza organismul prin continutul de ulei esential. In plus, ceaiul este indicat si in cazul tulburarilor digestive.
Preparare: pune 30 de grame de flori de rozmarin intr-un litru de apa fierbinte, timp de 15 minute, apoi strecoara continutul. Se bea o ceasca de ceai dimineata, una la pranz si una seara, inainte de culcare, timp de o luna.
Atentie! Rozmarinul este contraindicat persoanelor care sufera de epilepsie, femeilor insarcinate si copiilor.
4. Ceai de ginseng
Ginseng-ul contine substante extrem de reconfortante, dar si vitamine si minerale, fiind foarte indicat in cazurile de oboseala sau convalescenta.
Preparare: infuzeaza 3 grame de radacina de ginseng in 500 ml de apa fierbinte timp de 10-15 minute, apoi strecoara. Se bea cate o ceasca in fiecare dimineata. Cura se tine maximum 15 zile. Preventiv, se face cura de 15 zile/luna, timp de doua luni.
Atentie! Baut in exces, ceaiul de ginseng poate cauza tahicardie, fiind contraindicat femeilor insarcinate, copiilor sub 16 ani, persoanelor supraponderale si hipertensivilor.
5. Ceai de ovaz
Ovazul contine vitamina E, proteine si minerale care tonifiaza organismul, avand efect benefic in cazul oboselii fizice si intelectuale.
Preparare - infuzeaza o lingura de ovaz uscat intr-un sfert de litru de apa fierbinte timp de 5-10 minute si strecoara. Bea o ceasca pe zi, timp de o luna.
6. Ceai de menta
Frunzele de menta contin cafeina, vitamina A, C si E, fiind indicate in caz de oboseala usoara si pentru imbunatatirea digestiei.
Preparare - infuzeaza o lingurita de frunze uscate intr-o ceasca de apa fierbinte, timp de 5 minute si strecoara. Bea 2-3 cesti/zi, dar inainte de ora 17.00. Tine cura timp de o luna.
Atentie! Consumul trebuie sa fie limitat la femeile insarcinate si copii, iar in caz de anemie nu trebuie sa bei mai mult de 4 cesti/zi.
Foto: winona360.org