Antena Căutare

Alergia la ambrozie face ravagii. Schema celui mai eficient tratament

Ambrozia este o plantă ce face parte dintr-o familie de buruieni ce provoacă alergii puternice, mulți dintre români suferind de alergia la ambrozie. Schema tratamentului pentru alergia la ambrozie este una pe termen lung, însă este cea mai eficientă

Alergia la ambrozie face ravagii. Schema celui mai eficient tratament
Alergia la ambrozie

Ambrozia este o plantă ce face parte dintr-o familie de buruieni ce provoacă alergii puternice, mulți dintre români suferind de alergia la ambrozie. Schema tratamentului pentru alergia la ambrozie este una pe termen lung, însă este cea mai eficientă

Ambrozia este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, în zonele lăsate în paragină, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

Statistic, peste 15% din populaţie este sensibilă la polenul de ambrozie care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochiilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi, în cazuri rare, chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită.

De ce apare alergia la ambrozie

Ambrozia eliberează grăuncioare de polen care plutesc în aer. O dată inhalate, grăuncioarele de polen se fixează pe mucoasa din interiorul nasului ori plămânilor, organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului și astfel se declanșează o serie de evenimente biochimice. Anticoropii se atașează de multe alte celule din sânge numite și mastocite, iar acestea din urmă eliberează histamine împotriva atigenului. Histaminele au rol inflamator și produc un grup de simptome specifice.

Polenul produs din abundență de ambrozie este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile: rinită alergică, conjunctivita alergică și chiar astm bronșic.

Ambrozia, simptome ale alergiei

Alergia la polenul de ambrozie – manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație – este deseori interpretată și tratată ca o răceala persistentă care „nu răspunde” la tratament

  • Nas care curge;
  • Obstrucție nazală;
  • Strănut;
  • Tuse;
  • Gât iritat;
  • Astm alergic;
  • Ochi roșii care lăcrimează;
  • Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;
  • Apatie;
  • Somnolență;
  • Pierderea totală a mirosului.

Citește și: Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi

Schema tratament alergie ambrozie

Picăturile sau injecţiile cu extracte alergenice standardizate sunt singurele ce asigură tratamentul alergiei la ambrozie. Este vorba de un tratament de desensibilizare, singurul care poate avea efect pe termen lung.

Toate celelalte tratamente (cu picături sau spray-uri nazale), antihistaminice, uneori chiar cortizon sistemic, sunt tratamente simptomatice, iar la întreruperea lor în timpul sezonului, simptomele reapar, uneori chiar mult mai sever decât la debut.

Din păcate, un astfel de tratament durează. Trebuie subliniat că nu există la ora actuală, nicăieri în lume, un medicament sau picături care să ne vindece în câteva zile sau săptămâni de alergia la ambrozie.

Într-adevăr, schema tratamentului alergiei la ambrozie poate să dureze şi 5 ani

Însă în ceea ce priveşte polenurile s-au creat nişte scheme ceva mai prietenoase, tratamentul poate să fie redus şi la 6 luni pe an, astfel:

  • 3 luni înainte de sezon şi
  • 3 luni peste sezon în care să urmezi tratamentul specific de desensibilizare, cel puţin cinci ani consecutiv.
  • Pentru a urma în mod corespunzător schma de tratament este nevoie să consultați medicul, singurul care poate prescrie tratamentul necesar pentru această schemă.

Sfârşitul lunii octombrie sau chiar luna noiembrie este perioada ideală în care puteţi începe tratamentul adică exact când se termină sezonul alergiilor.

Ambrozia, de exemplu produce polen până când temperaturile ating 7, 8 grade. De cele mai multe ori pacientul vine în timpul sezonului când are simptomele cele mai puternice. Atunci nu ai cum să faci tratament specific de desensibilizare. Se face un tratament simptomatic până trece sezonul. Se administrează în doze şi concentraţii crescătoare tocmai substanţa faţă de care el are aceste reacţii şi dacă faci asta în timpul sezonului riscurile sunt foarte mari.

Tratamentul de desensibilizare la polenul de ambrozie se face pe termen lung, tocmai pentru ca să nu mai apară an de an aceeaşi problemă.

Specialiștii susțin că în cazul ambroziei vorbim de un sezon lung de polenizare, nu te poţi închide în casă. Ceea ce înseamnă că oricum ai să te expui la respectivul polen şi problemele vor apărea în fiecare an, inevitabil, în perioada august-octombrie.

Ambrozia, despre plantă

Denumită și „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei”, ambrozia este originară din America de Nord și face parte din grupul plantelor în curs de naturalizare și aclimatizare în România, cu o capacitate de fructificare și vitalitate deosebit de mare, cu implicații majore asupra sănătății populației.

Citește și: Combaterea ambroziei. Cum scapi definitiv de planta care provoacă alergii grave

Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august și se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentrația atingând nivelul maxim la amiază, minimumul fiind după ploaie și noaptea.

Metode de investigare pentru problemele inimii - coronarografia și angioplastia coronariană... Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile, înregistrate în acest sezon; două persoane au murit până în prezen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x