Care sunt alimentele functionale
Produsele lactate probiotice
Produsele lactate sunt cea mai buna sursa de calciu, un mineral esential in prevenirea osteoporozei. Totusi, pe langa calciu, studiile recente s-au concentrat in mod special pe alte componente din produsele lactate fermentate, cunoscute drept probiotice, definite ca microorganisme vii cu efect benefic asupra organismului, care-i imbunatatesc echilibrul microbian intestinal. In acest sens, mai multe dovezi sustin rolul probioticelor in imbunatatirea sanatatii digestive si reducerea riscului de cancer de colon.
Alimente functionale din plante
Ovazul
Produsele din ovaz reprezinta o sursa alimentara de fibra solubila b-glucan care contribuie la reducerea colesterolului si, implicit, a riscului de boli coronariene.
Soia
Soia nu este doar o sursa de proteine de inalta calitate, ci se crede ca are rolul de reducere a riscului de boli cardiovasculare, cancer, osteoporoza sau atenuarea simptomelor menopauzei. In plus, reduce nivelul colesterolului sanguin.
Semintele de in
Contine cea mai mare cantitate (57%) de acid alfa linolenic, din categoria acizilor grasi omega-3. Asadar, consumul de seminte de in contribuie la reducerea nivelului de colesterol total si colesterol rau (LDL).
Rosiile
Continutul lor de licopen si carotenoid le face eficiente in reducerea riscului de cancer (de prostata, de san, de tub digestiv, de col uterin, de vezica urinara si piele).
Usturoiul
Beneficiile pentru sanatate ale usturoiului sunt numeroase, inclusiv proprietati antibiotice, anti-hipertensive si de reducere a nivelului de colesterol. Poate fi eficient in reducerea riscului de cancer gastric si de colon, previne bolile cardiovasculare, deoarece are rolul de a reduce tensiunea arteriala.
Broccoli si alte crucifere
Consumul frecvent de crucifere (varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat tot mai des cu un risc redus de cancer.
Citricele
Citricele au un rol protector impotriva mai multor tipuri de cancer. Desi portocalele, lamaile si grepfrutul sunt o sursa principala de substante nutritive importante, precum vitamina C, folati si fibra, cercetatorii spun ca o alta componenta a citricelor, limonenul, este responsabila de activitatea anticancerigena.
Ceaiul
Este cea mai consumata bautura din lume dupa apa. O mare atentie a fost acordata constituentilor polifenolici din ceai, in special din ceaiul verde.
Cele mai multe cercetari privind beneficiile ceaiului pentru sanatate s-au concentrat asupra efectelor de preventie a cancerului. Potrivit unor studii recente, consumul a cinci sau mai multe de cani de ceai verde pe zi poate fi asociat cu o scaderea recurentei cancerului de san in stadiul I si II.
Alimentele functionale din surse animale
Desi cele mai multe substante naturale care contribuie la imbunatatirea sanatatii sunt de origine vegetala, exista si componente active din punct de vedere fiziologic care se gasesc in produsele de origine animala si care merita atentie datorita rolului lor potential pentru asigurarea unei sanatati optime.
Pestele si carnea de vita
Acizii grasi omega-3 sunt o clasa esentiala de acizi grasi polinesaturati derivati in principal din uleiul de peste. Acestia reduc incidenta unor maladii precum cancerul si bolile cardiovasculare.
Un acid gras anticancerigen cunoscut sub numele de acid linoleic conjugat (CLA) a fost prima data izolat din carnea de vita in 1987. Acesta este eficient in suprimarea tumorilor gastrice si cele ale colonului, dar cercetarile in acest sens continua.
Citeste Revista Felicia