Căutare Live

Alimentele functionale previn bolile

Sunt produse ce contin diversi compusi biologic activi si care, consumate in cadrul alimentatiei curente, contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate.






Care sunt alimentele functionale

Produsele lactate probiotice

Produsele lactate sunt cea mai buna sursa de calciu, un mineral esential in prevenirea osteoporozei. Totusi, pe langa calciu, studiile recente s-au concentrat in mod special pe alte componente din produsele lactate fermentate, cunoscute drept probiotice, definite ca microorganisme vii cu efect benefic asupra organismului, care-i imbunatatesc echilibrul microbian intestinal. In acest sens, mai multe dovezi sustin rolul probioticelor in imbunatatirea sanatatii digestive si reducerea riscului de cancer de colon.

Alimente functionale din plante

Ovazul

Produsele din ovaz reprezinta o sursa alimentara de fibra solubila b-glucan care contribuie la reducerea colesterolului si, implicit, a riscului de boli coronariene.

Soia

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

Soia nu este doar o sursa de proteine de inalta calitate, ci se crede ca are rolul de reducere a riscului de boli cardiovasculare, cancer, osteoporoza sau atenuarea simptomelor menopauzei. In plus, reduce nivelul colesterolului sanguin.

Semintele de in

Contine cea mai mare cantitate (57%) de acid alfa linolenic, din categoria acizilor grasi omega-3. Asadar, consumul de seminte de in contribuie la reducerea nivelului de colesterol total si colesterol rau (LDL).

Rosiile

Continutul lor de licopen si carotenoid le face eficiente in reducerea riscului de cancer (de prostata, de san, de tub digestiv, de col uterin, de vezica urinara si piele).

Usturoiul

Beneficiile pentru sanatate ale usturoiului sunt numeroase, inclusiv proprietati antibiotice, anti-hipertensive si de reducere a nivelului de colesterol. Poate fi eficient in reducerea riscului de cancer gastric si de colon, previne bolile cardiovasculare, deoarece are rolul de a reduce tensiunea arteriala.

Broccoli si alte crucifere

Consumul frecvent de crucifere (varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat tot mai des cu un risc redus de cancer.

Citricele

Citricele au un rol protector impotriva mai multor tipuri de cancer. Desi portocalele, lamaile si grepfrutul sunt o sursa principala de substante nutritive importante, precum vitamina C, folati si fibra, cercetatorii spun ca o alta componenta a citricelor, limonenul, este responsabila de activitatea anticancerigena.

Ceaiul

Este cea mai consumata bautura din lume dupa apa. O mare atentie a fost acordata constituentilor polifenolici din ceai, in special din ceaiul verde.
Cele mai multe cercetari privind beneficiile ceaiului pentru sanatate s-au concentrat asupra efectelor de preventie a cancerului. Potrivit unor studii recente, consumul a cinci sau mai multe de cani de ceai verde pe zi poate fi asociat cu o scaderea recurentei cancerului de san in stadiul I si II.

Alimentele functionale din surse animale

Desi cele mai multe substante naturale care contribuie la imbunatatirea sanatatii sunt de origine vegetala, exista si componente active din punct de vedere fiziologic care se gasesc in produsele de origine animala si care merita atentie datorita rolului lor potential pentru asigurarea unei sanatati optime.

Pestele si carnea de vita

Acizii grasi omega-3 sunt o clasa esentiala de acizi grasi polinesaturati derivati in principal din uleiul de peste. Acestia reduc incidenta unor maladii precum cancerul si bolile cardiovasculare.

Un acid gras anticancerigen cunoscut sub numele de acid linoleic conjugat (CLA) a fost prima data izolat din carnea de vita in 1987. Acesta este eficient in suprimarea tumorilor gastrice si cele ale colonului, dar cercetarile in acest sens continua.

Citeste Revista Felicia

Emotiile sunt cauza durerilor cronice... Apa de la robinet, plata sau minerala?...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri