Atentie la simptome!
Denumita popular "acneea adultului", acneea rozacee este o boala de piele care apare mai des dupa 30 de ani, in special la femei. Rozaceea este diferita de acneea comuna, specifica adolescentei, chiar daca boala se caracterizeaza si prin aparitia cosurilor, precizeaza Magdalena Iordan, medic de familie.
Simptomele, care apar la jumatate dintre bolnavi, constau in roseata la nivelul fetei, nasului, gatului sau decolteului si iritatia ochilor (senzatie de arsursa sau ne nisip in ochi, cruste). In prima faza a bolii, acestea apar si dispar, urmand ca, la instalarea bolii, sa se complice, daca nu se intervine pentru inlaturarea lor.
Astfel, daca ignorati problemele oculare, va puteti confrunta cu vedere incetosata sau cu tulburari mai grave de vedere. Netratarea bolii poate duce, mai ales la barbati, la aparitia rinofimei, afectiune caracterizata prin marirea dimensiunii nasului, colorarea lui in rosu si cu aparitia de noduli densi. Rinofima severa necesita interventie chirurgicala.
In farmacii, exista mai multe tratamente pentru acneea rozacee, care difera in functie de simptomele si severitatea bolii: sapunuri antibacteriene, creme speciale, unele antibiotice, produse antiinflamatoare.
Medicul poate recomanda terapii cu laser sau pe baza de lumina pulsatila sau retinoizi (derivati naturali sau de sinteza ai vitaminei A). Simptomele dispar in cel mult patru saptamani de la tratament, insa nu este exclus ca el sa reapara, daca nu evitati factorii care le declanseaza.
Tineti asupra voastra un carnetel si notati orice factor care duce la inrosirea fetei si evitati-i. Avand in vedere ca soarele accentueaza rozaceea, folositi creme fotoprotectoare pe baza de zinc (factor de protectie peste 30), evitati plimbarile in dupa-amiezele caniculare, purtati palarii cu boruri largi si ochelari de soare.
Piscina inroseste ochii
Conjunctivita de piscina este o boala extrem de contagioasa, luata din apa din piscina sau prin folosirea in comun a obiectelor contaminate (prosoape, papuci...). Potrivit medicului Magdalena Iordan, boala este usor de recunoscut: pleoape inflamate, ochi rosii, secretii abundente, albicioase, "ochi lipiti", mancarime si senzatie de corp strain in ochi. Responsabila de aceasta infectie este o bacterie, chlamidia, specifica tractului genito-urinar, care se transmite fara probleme prin apa insuficient clorinata.
Daca v-ati ales cu aceasta boala, pana veti ajunge la medic, spalati-va ochii cu apa si sapun. In nici un caz nu folositi ceaiuri de musetel sau de galbenele, deoarece intretin infectia.
Conjunctivita se trateaza cu picaturi antiseptice, unguente sau antibiotice. Pentru a va proteja de aceasta boala, purtati ochelari de protectie atunci cand inotati in piscina si spalati-va pe fata la iesirea din bazin.
Definitie
Acneea rozacee este o afectiune dermatologica benigna, comuna in special la femeile adulte. Se estimeaza ca numai in SUA exista peste 14 milioane de persoane cu aceasta suferinta, caracterizata prin roseata pielii, prezenta cosurilor si a mancarimii la nivelul nasului, pometilor, barbiei si a fruntii. Boala poate fi tinuta in frau prin medicatie si evitarea factorilor care o declanseaza.
Factori
Desi acneea rozacee se manifesta diferit de la persoana la persoana, exista cativa factori comuni care o declanseaza sau o agraveaza: fumatul, alimentele condimentate, bauturile fierbinti, alcoolul, unele produse cosmetice, expunerea la soare, canicula, vantul, temperaturile scazute sau efortul fizic sustinut. Acesti factori dilata vasele de sange de la nivelul fetei, determinand roseata. Si medicatia cu cortizon poate influenta evolutia acneei rozacee.
Sfatul medicului
Aveti pielea sensibila si totusi vreti sa va petreceti concediul la mare? Medicul Magdalena Iordan va sfatuieste ca, inainte de expunerile directe la soare, sa faceti cateva bai de aer si de lumina. Baia de aer se face in costum de baie, dar la umbra, unde exista o radiatie solara suportabila de catre organism. Pentru protejarea ochilor, medicul recomanda ochelarii fumurii.
Citeste jurnalul.ro
Exercitii pentru genunchi frumosi... Dieta antistres - 12 alimente care te ajuta...