In cautarea diagnosticului cancerului ovarian
Iata povestea unei femei care ar trebui sa va puna pe ganduri. Nancy Baez (SUA), in varsta de 47 de ani, a plecat in vacanta intr-o tara exotica. S-a intors cu o senzatie de balonare pe care a atribuit-o bucatariei locale. Si s-a tratat cum a stiut ea mai bine, cu medicamente care reduc gazele intestinale. Nu i-a trecut si s-a dus la medic. In urma unei ecografii abdominale unde, surpriza, nu i s-a descoperit nimic, medicul i-a recomandat niste pastile mai puternice care sa-i atenueze simptomele gastrice.
Dar Nancy se simtea din ce in ce mai obosita si fara ca durerea sa-i dispara. A dat vina pe batranetea care, zicea ea, incepea sa se instaleze. Dupa doua saptamani n-a mai putut sa respire. S-a dus din nou la medic. Stupefactie! Avea cancer ovarian stadiul IIIC, iar tumoarea ii apasa pe plamani. Cazul lui Nancy este cazul milioanelor de femei care mor anual din cauza cumplitei boli.
Asa ca nu asteptati pana cand va fi prea tarziu. La controlul ginecologic de rutina se depisteaza infectiile genitale sau cancerul de col uterin, insa prin simpla palpare medicul nu reuseste sa simta ovarele. De asemenea, femeile care ajung la menopauza sunt de doua ori mai predispuse riscului de cancer ovarian din cauza faptului ca ovarele, care oricum sunt mici, isi reduc si mai mult dimensiunea si sunt si mai greu de palpat la un control pelvian de rutina.
Lucrurile se inrautatesc cand simptome precum indigestie, balonare, dureri pelviene, senzatia frecventa de vezica plina sunt puse de multe ori pe seama unor boli mai putin grave si putine femei se duc sa-si faca un set amanuntit de analize. Tocmai de aceea, medicii au si gasit un nume pentru cumplita boala - "asasinul tacut".
Foarte atente trebuie sa fie femeile care au avut in familie cazuri de cancer ovarian.
Teste pentru depistarea cancerului ovarian
Multe femei cred ca testul Papanicolau le poate indica daca vor avea sau nu probleme din cauza cancerului ovarian. Nimic mai fals. Testul Papanicolau transmite semnalele de alarma doar in cazul cancerului de col uterin. Din pacate, insa, nici o analiza pentru depistarea cancerului ovarian nu a fost inclusa in procedurile de testare standard pe care le poate face o femeie. Si absolut toate sunt in stadiul de proiect.
Pentru cancerul ovarian unul dintre principalele teste este examenul transvaginal cu ultrasunete. Dar parerile sunt impartite. Unii medici spun ca este o analiza buna, pe cand altii o incrimineaza. "Cautam acul in carul cu fan. Dar il gasim", spune dr. John R. Van Nagel jr, directorul Centrului de oncologie ginecologica din cadrul Universitatii din Kentucky. "Din 37.000 de femei pe care le-am testat, la 500 au fost depistate tumori, iar 60 au fost cancer".
De partea cealalta, medicii spun ca ultrasunetele gasesc tumorile, insa nu-si dau seama daca sunt maligne decat daca se opereaza pentru a lua proba. Dar, avand in vedere rapiditatea cu care avanseaza boala, poate ca interventia chirurgicala care sa determine daca e vorba despre o tumoare canceroasa sau un simplu chist ovarian ar fi cea mai mica dintre probleme.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: timeswellness.com