- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Mulți oameni au tendința să se gândească la alimenetele pe care le mănâncă atunci când își pregătesc mesele zilnice, calculând caloriile și gândindu-se cum se afectează colesterolul sau silueta. Cu toate acestea, foarte puțini se gândesc la ce impact are hrana asupra creierului, a stări noastre de zi cu zi și a nivelului de energie.
Citește și: Alimente populare pe care nu e recomandat să le consumi la micul dejun. Ce spun cele mai recente studii
Tipuri de alimente care pot duce la depresie și stări de anxietate
Creierul și stomacul comunică non-stop, iar sănătatea unuia dintre aceste organe o afectează pe cea a celuilalt. Atunci când te confrunți cu o infecție sau inflamație la nivelul stomacului, atunci vei simți că ai mai puțină energie, potrivit CNBC.com.
Inflamarea de la nivelul stomacului, fie că e vorba de un discomfort, balonare sau o infecție, poate cauza metabolismului și astfel se poate schimba cantitatea de energie de care beneficiezi în continuare. Ceea ce rezultă nu e doar cantitatea scăzută de energie, ci și creșterea de radicali liberi care dăunează țesutului creierului.
Citește și: Alimente pe care e recomandat să le consumi dacă ai peste 70 de ani. Ce spun nutriționiștii despre ele
Există mai multe tipuri de alimente care cauzează probleme la nivelul stomacului și pot dăuna implicit și creierului, diminuând nivelul de energie și afectând starea. Un nutritionist expert în psihiatrie a dezvăluit că există 5 tipuri dăunătoare de alimente.
Citește și: De ce te simți mereu obosită. Care este explicația experților
Alimente care dăunează sănătății creierului
1.Alimente procesate
Alimentele procesate sunt alimentele de patisserie, sucurile și alte mâncăruri care conțin cantități mari de zahăr și îndulcitori. Multe dintre aceste tipuri de mâncăruri conținut fructoză sau alte tipuri de siropuri care ajută la îndulcire. Acest tip de zahăr crește cantitatea de glucoză din creier. Această așa-zisă inundație cu glucoză din creier poate duce la depresie și oboseală cronică.
2.Uleiurile industriale din semințe
În ziua de azi, mai mulți producători procesează semințele diverselor plante pentru a obține uleiuri procesate. Nu toate aceste uleiuri sunt sănătoase. Printre acestea se numără uleiul din porumb, uleiul din sâmburi de struguri, din boabe de soia și uleiul de palmier.
Toate aceste uleiuri conțin acizi grași omega-6 care sunt extrem de dăunători pentru că produc inflamații la nivelul stomacului și inhibă producerea de omega-3, care promovează sănătatea creierului. Studiile arată că cei care consumă cantități mari de omega-6 prezintă un risk ridicat de depresie, în comparație cu cei care consumă omega-3. Este indicat să alegi uleiuri care nu produc inflamare la nivelul stomacului, cum ar fi uleiul de avocado sau cel de măsline.
Citește și: Cele mai frecvente mituri despre nutriție care nu vor dispărea niciodată
3.Zahărul adăugat și cel rafinat
Zahărul nu se găsește doar în deserturi și în produse de patisserie, ci poate fi un compus și al dressingului de salată, al ketchup-ului și al cartifilor prăjiți. Zahărul adăugat crește nivelul de inflamație din stomac și poate da senzația de sațietate exagerată, iar asta duce la anxietate.
Din cauza faptului că zahărul poate da dependență și, de regulă, cu cât mâncăm mai puțin, cu atât ne dorim zahăr în cantități mai mari. Pentru a scăpa de dependența de zahăr, trebuie să consumi mai mult alimente neprocesate, în stare proaspătă, cum ar fi coacăze, mure, zmeură, fructe care sunt dulci, dar în acelați timp sănătoase. De asemenea, un dulce sănătos e ciocolata neagră, cu o cantitate mare de cacao.
4.Mâncărurile prăjite
Cartofii prăjiți, peștele și puiul prăjit sunt undele dintre cele mai delicioare mâncăruri, dar pe cât sunt de delicioase, pe atât sunt de periculoase. Un stiu din 2016 a analizat 715 muncitori din fabrici și a măsurat nivelul lor de depresie și cât de multă mâncare prăjită consumă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care consumau mai multe alimente prăjite aveau șanse mai mari să dezvolte depresie de-a lungul vieții.
De regulă aceste mâncăruri sunt prăjite în grăsimi nesănătoase și tocmai de aceea nu ne dau o stare bună, după consum, mai ales dacă depășim limita de sațietate. Grăsimile nesănătoase provoacă boli cardiovasculare.
Citește și: Alimente care ajută la reducerea stresului. Ce recomandă nutriționiștii să inlcuzi în dieta ta
5.Îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali au devenit destul de comuni în ultima vreme și există multe produse care pot înlocui zahărul și se presupune că sunt mult mai sănătoase ca zahărul. Un nou studiu ne arată că îndulcitorii artificiali pot cauza depresie.
Pentru a diminua consumul de îndulcitori artificiali, este indicat să îi înlocuiești cu îndulcitori naturali precum mierea, sau siropul de agave.