Etichetele, nu gustul, vând mezelurile! Zeci de sortimente de cârnaţi, salam, pastramă sau muşchiuleţ sunt promovate ca făcute ca la mama acasă. În realitate, însă, sunt produse cu ingrediente pe care nu le găseşti în nicio bucătărie - aditivi, soia sau emulsie de şorici. Legea nu este încălcată. Dar gustul tradiţional este găsit cu greu.
Porți lentile de contact? Află la ce riscuri te expui! Ce boli grave poți face din cauza acestora
Gustul, mirosul sau aspectul nu mai sunt criterii suficiente după care putem să alegem un mezel. Simţurile clienţilor sunt înşelate cu o listă lungă de ingrediente, dintre care unele chimice.
La Centrul Naţional pentru încercarea şi expertizarea produselor, Larex, ajung toate probele pe care inspectorii de la Protecţia Consumatorilor le găsesc pe piaţă.
Produsele tradiţionale ar trebui să fie unele din cele mai sănătoase mezeluri. Asta, dacă respectă, atât legea, cât şi reţeta.
E-urile sunt acceptate şi folosite în toată Uniunea Europeană, iar producătorii sunt obligaţi să le treacă pe etichetă. Lista de ingrediente trebuie să fie primul criteriu după care alegem un mezel. Practic, mâncăm exact ce ne permite legea. Dar asta nu înseamnă că este şi sănătos. Riscurile pentru sănătate sunt enorme, existând chiar posibilitatea de a ne îmbolnăvi de cancer.