Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat înghețată nu mai mult de două ori pe săptămână păreau să aibă cu 12% mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu au mâncat înghețată, scrie Theconversation.com.
Citește și: Rețetă de înghețată de casă. Cum să obții un desert gustos, răcoritor și sănătos chiar la tine în bucătărie
Câtă înghețată este indicat să mănânci. Afecțiunile pe care le poți avea dacă o consumi în exces
Dar este important de menționat că această legătură dintre înghețată și bolile de inimă a devenit evidentă doar atunci când au fost luate în considerare și alte aspecte ale sănătății unei persoane, inclusiv alimentația. Acest lucru sugerează că o dietă generală sănătoasă este poate mai importantă în reducerea riscului de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, decât consumul de înghețată.
Dar un studiu italian a sugerat că consumul excesiv de înghețată poate fi legat de un risc mai mare de ficat gras nealcoolic (un factor de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile de inimă). Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că această legătură exista și pentru alte alimente, cum ar fi carnea roșie, ceea ce sugerează că calitatea dietei generale a unei persoane poate conta mai mult pentru sănătate decât un anumit aliment.
Înghețata este, de asemenea, considerată un aliment ultraprocesat, ceea ce înseamnă că, din cauza metodelor de procesare utilizate pentru a o crea, este de obicei foarte bogată în calorii, grăsimi și zahăr.
Alimentele ultraprocesate au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare. De asemenea, regulile de nutriție ne încurajează să limităm aportul de zahăr și grăsimi din acest motiv. Acest lucru face destul de probabil ca prea multă înghețată să aibă un efect negativ asupra sănătății.
Multe soiuri conțin 12-24 de grame de zahăr adăugat într-o porție de doar 65 de grame, scrie Healthline.
Este recomandat să limitați zaharurile adăugate la sub 10% din caloriile zilnice sau aproximativ 50 de grame de zahăr pentru o dietă de 2.000 de calorii. Astfel, una sau două porții mici de înghețată te pot împinge cu ușurință către această limită zilnică.
În plus, cercetările leagă consumul excesiv de zahăr cu mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv obezitatea, bolile de inimă, diabetul și boala ficatului gras.
Rețete de înghețată de casă sănătoasă
Conform Healthline, încercați să faceți acasă o înghețată cu conținut scăzut de calorii și nutrienți, folosind doar două ingrediente simple: 2 banane coapte, congelate, descojite și tocate cu 60 ml (4 linguri) de lapte de migdale neîndulcit sau de cocos sau de vacă.
Mixați ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie până când ajungeți la o consistență cremoasă. Adăugați mai mult lapte dacă este necesar. Puteți servi amestecul imediat sau îl puteți îngheța pentru o textură mai tare.
”Înghețata este, fără îndoială, desertul preferat al verii. Vorbim astăzi despre înghețata de fructe și sora ei vegană, serbetul. Care este diferența dintre ele? Ei bine, în primul rând la capitolul compoziție. În înghețată avem lapte, ouă, zahăr și fructe, în schimb, în sorbet avem doar piure de fructe și zahăr. Este un fel de spumă de fructe congelată. Poate fi un avantaj pentru cei care vor, iată, să evite produsele de origine animală, căci aici avem produs vegan.
(…) În înghețată avem, nu lapte, ci frișcă, în primul rând, 30 de procente sunt frișcă și ea vine la pachet cu grăsime. Avem și gălbenuș de ou care aduce și el grăsime și colesterol. În schimb, în sorbet avem doar fructe și zahăr. Că tot vorbeam de zahăr, ambele variante au același conținut de zahăr, cam 28 de grame la sută. Deci 12 grame de grăsime, zero grame de grăsime, zahăr egal. Și din cauza aceasta conținutul de calorii este dublu (n.r. în înghețată). În schimb, aici avem de două ori mai multă pulpă de fructe, pentru că în sorbet avem 50% pulpă de fructe și apoi zahăr”, a explicat și nutriționistul Mihaela Bilic pe canalul său de YouTube.