- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În fiecare an, infecția urinară afectează milioane de oameni, în special femei. Infecțiile tractului urinar se pot localiza oriunde de-a lungul tractului urinar, inclusiv în vezica urinară și în zona rinichilor. Cu toate că infecțiile urinare pot afecta bărbații, femeile și copii, totuși femeile sunt cele mai predispuse la infecție. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că uretra, adică tubul care transportă urina din vezică, este mai scurt la femei decât în cazul bărbaților, motiv pentru care bacteriile pot intra mai ușor și pot ajunge la vezică. Mai bine de jumătate dintre femei, vor suferi la un moment dat de o infecție urinară.
Cauzele infecției urinare
Printre cele mai cunoscute cauze care stau la baza infecțiilor urinare se numără igiena necorespunzătoare, administrarea de antibiotice, utilizarea spermicidelor și contactul sexual. Totuși, cea mai comună cauză este dată de transferul bacteriilor E. coli de la tractul intestinal la tractul urinar. Pentru tratarea infecțiilor urinare, sunt prescrise antibiotice și, în multe cazuri, se recomandă folosirea antibioticelor în doze mici pe termen lung pentru a preveni recurența.
Remedii naturiste pentru tratarea infecției urinare
Înainte de a recurge la antibiotice, puteți încerca câteva tratamente naturiste pentru infecția urinară. Unele modalități naturale de protecție împotriva infecțiilor sunt foarte eficiente nu doar în tratarea infecției, ci și în prevenirea recurenței.
Întâi de toate, este recomandat să consumați multe lichide. Deshidratarea este deseori asociată cu riscul de infecție a tractului urinar. Consumul de lichide încurajează urinarea, iar prin urină se elimină numeroase bacterii din tractul urinar și se previne astfel infecția.
Un alt tratament naturist infecție urinară constă în consumul de vitamina C, deoarece vitamina C face urina mai acidă, distrugând astfel bacteriile care cauzează infecții. Fructele și legumele sunt deosebit de bogate în vitamina C și sunt o modalitate bună de a crește aportul de vitamină în organism. Surse excelente de vitamina C sunt ardeii roșii, portocalele, grapefruitul și kiwi, întrucât conțin cantitatea totală recomandată de vitamina C într-o singură porție.
Unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru infecțiile tractului urinar constă în consumul de suc sau ceai de merișoare. Unele studii chiar sugerează că merișoarele contribuie semnificativ la reducerea riscului de infecții ale tractului urinar prin împiedicarea aderării bacteriilor la nivelul tractului urinar. Rețineți totuși că pentru a scăpa de infecția urinară, trebuie să consumați suc de merișor neîndulcit, nicidecum băuturi dulci din comerț.
Un alt tratament naturist recomandat nu doar pentru tratarea infecțiilor urinare, dar și pentru îmbunătățirea sănătății digestive și funcției imune, constă în consumul de probiotice. Probioticele sunt microorganisme benefice care se găsesc în alimente sau în suplimente. Acestea susțin un echilibru sănătos de bacterii în intestin. Cele mai bune surse de probiotice sunt alimentele fermentate, precum kefirul de apă, kombucha, iaurtul probiotic sau varza murată.
În cele din urmă, trebuie să adoptați obiceiuri sănătoase, inclusiv privitoare la igiena corectă. Încercați să mergeți la baie atunci când simțiți nevoia să urinați și nu vă abțineți prea mult timp, deoarece acest lucru conduce la acumularea de bacterii, deci la infecție. De asemenea, urinarea după contactul sexual reduce riscul de infecție prin prevenirea răspândirii bacteriilor. Persoanele predispuse la infecții urinare nu ar trebui să utilizeze spermicide, întrucât spermicidele sunt asociate cu creșterea riscului de infecție urinară. De asemenea, după utilizarea toaletei, întotdeauna ștergeți-vă din față în spate și, dacă aveți posibilitatea, utilizați bideul.
Iar dacă doriți să consumați cât mai multe produse naturale pentru a preveni infecția urinară și pentru a diminua riscul de recidivă, optați pentru frunze de afine, suc sau ceai de merișoare, fructe uscate de merișoare, ceai de echinaceea și usturoi.