Antena Căutare

Ce este carcinomul hepatocelular de care Denisa Răducu suferea. Care sunt cauzele și cum se manifestă boala care i-a adus moartea la 27 de ani

Cântăreaţa de manele Denisa Răducu, cunoscută şi ca Denisa Manelista, a murit, duminică dimineaţă, în locuinţa sa din Bucureşti, după ce a intrat în stop cardio-respirator. Tânăra avea vârsta de 27 de ani și fusese diagnosticată cu carcinomul hepatocelular, o boală a ficatului.

Cântăreaţa de manele Denisa Răducu, cunoscută şi ca Denisa Manelista, a murit, duminică dimineaţă, în locuinţa sa din Bucureşti, după ce a intrat în stop cardio-respirator. Tânăra avea vârsta de 27 de ani și fusese diagnosticată cu carcinomul hepatocelular, o boală a ficatului.

Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic primar) este o afecţiune cu mortalitate ridicată, speranţa de viaţă a pacienţilor nedepăşind 20 de luni din momentul diagnosticării.

Un astfel de cancer apare cel mai adesea pe fondul cirozei. Potrivit sfatulmedicului.ro, 25% din pacienţii diagnosticaţi cu cancer hepatic primar nu par a avea factori de risc infectosi şi nici ciroză, de aceea corelaţia dintre neoplasm şi fibrozarea parenchimului se admite că existând, însă nu este obligatorie.

Cele mai des citate cauze de apariţie a cancerelor hepatice primare sunt:

Articolul continuă după reclamă

- Ciroză: această afecţiune cronică este considerată a fi principalul factor de risc pentru apariţia cancerului hepatic. Aproape 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu carcinom hepatocelular au şi ciroză. Cele mai importante cauze de apariţie a cirozei sunt reprezentate de consumul abuziv şi cronic de alcool, infecţia cu virusuri hepatotrope (în principal virusul hepatitei C şi virusul hepatitei B).

- Hepatită virală B: infecţia cronică cu acest virus duce la apariţia cirozei, ceea ce creşte riscul de cancer de aproximativ 1000 de ori. Se pare că hepatită poate să ducă la apariţia cirozei şi cancerului datorită modificărilor permanente şi inflamaţiei constante pe care o promovează în parenchimul hepatic, precum şi datorită integrării genomului viral în AND-ul celulei hepatice (hepatocit) gazdă.

- Hepatită virală C: în ultimii ani hepatită virală C a devenit cea mai frecvenţa cauza de apariţie a carcinomului (depăşind hepatită B). În Statele Unite, de exemplu, peste 30% dintre carcinoamele hepatice au apărut pe fondul infecţiei cu virus hepatic C. În general, din totalitatea pacienţilor cu hepatită cronică C, 30% dezvoltă anual ciroză, iar din acest grup 2% evoluează spre carcinom hepatocelular. Cancerul hepatic apare după aproximativ 30 de ani de evoluţie. Riscul este mai mare dacă există şi coinfectie cu virus B. Studiile recente au evidenţiat însă faptul că tratamentul cu antivirale al hepatitei cronice C poate reduce semnificativ riscul de evoluţie către cancer.

- Consumul de alcool: alcoolul este asociat cancerului hepatic în special dacă pacientul consumă mai mult de 80 g/zi de alcool (6-7 pahare) timp de cel puţin 10 ani. Un astfel de consum cronic creşte şansele de apariţie a cancerului de 5 ori, comparativ cu populaţia generală.

Cum se manifestă:

Carcinomul hepatocelular este o afecţiune ce evoluează silenţios, pe fondul bolii cronice care îi favorizează apariţia. În ciuda faptului că iniţial acuzele sunt minime sau chiar complet absente, pe măsură ce procesul se extinde, pacientul poate deveni simptomatic, acuzând:

- Durere şi sensibilitate la palpare, localizată în cadranul abdominal drept, uneori sub rebordul costal, însă de cele mai multe ori difuz;
- Icter cutaneomucos;
- Prurit generalizat;
- Edeme gambiere;
- Ascită;
- Modificarea circumferintei abdominal;
- Casexie;
- Hemoragii digestive superioare (din varice esofagiene);
- Hepatomegalie şi splenomegalie;

Tatuajul pe care nu îl vei regreta toată viața! Își schimbă culoarea, în funcție de starea ta de sănătate. Îți măsoară n... O fetiţă de nouă ani poate fi cheia pe care medicii o aşteptau, pentru a lupta împotriva virusului HIV. Copila a fost de...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x