- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nu toate alimentele sunt insa potrivite pentru a fi consumate dimineata. Nutritionistii recomanda consumul de alimentele bogate in vitamine si minerale.
Ce trebuie sa mananci
Ouale fierte sunt ideale pentru prima masa. Mai mult de doua oua insa inseamna, de fapt, un exces de proteine care, in loc sa te energizeze, te va face sa te simti ingreunat si vei avea o stare de somnolenta de care nu ai nevoie la primele ore ale diminetii.
Peste sau pui - un snitel din piept de pui este perfect pentru un mic dejun sanatos.
Nu uita de fructele de dimineata sau de sucul natural, ideale pentru acest moment al zilei. Grepfrutul, portocalele si lamaile sunt cele mai potrivite pentru a fi consumate dimineata. Nutritionistii francezi sunt de parere ca un organism sanatos are nevoie de pana la noua fructe consumate zilnic, incepand de la micul dejun.
Daca preferai sunca, o poti inlocui cu ciuperci delicioase, pregatite la cuptor cu putin piper si ceapa. Sunt la fel de hranitoare, dar mult mai sanatoase pentru a fi consumate la prima ora.
ATENTIE! Cea mai frecventa greseala, care te poate costa ratarea unui mic dejun sanatos, este inlocuirea lui cu o simpla ceasca de cafea. In timp vor aparea durerile de stomac si vei fi predispus sa faci gastrita si chiar ulcer.
Ce trebuie sa nu mananci
Poti rata un mic dejun sanatos daca faci abuz de sare si zahar, daca grasimile nesanatoase sunt consumate inca de la prima ora sau alegi alimente cu un continut caloric scazut. Asadar, evita sa consumi cereale foarte dulci la micul dejun. Mai mult, daca optezi pentru o cana de ceai sau lapte, lasa deoparte zaharul sau mierea.
Hamburger - nu te opri la primul fast-food in drum spre serviciu sau scoala pentru a-ti cumpara unul. Nu e bine sa mananci hamburger dimineata deoarece furnizeaza energie doar aparent. In realitate, vei avea o digestie greoaie, pentru ca ficatul va prelucra greu carnea tocata si continutul plin de lipide.
Briosele, pateurile, cornurile cu ciocolata - din cauza continutului mare de zahar, aceste produse de patiserie nu sunt recomandate dimineata celor care doresc sa slabeasca. Pot fi consumate ocazional si nu sunt interzise copiilor care au un metabolism rapid.
Gogosile - pe langa faptul ca au un continut mare de zahar, gogosile sunt prajite, au calorii multe si tot atat de multi compusi toxici eliberati in timpul procesului de prajire. De aceste produse ar trebui sa se fereasca persoanele cu probleme de greutate.
Prajiturile sunt de evitat, in special cele cu crema. Daca totusi simti nevoia de a manca dulciuri la micul dejun, este mai bine sa alegi derivatele din fructe, cum ar fi salatele, compoturile si tartele.
Ruladele - fie ca sunt cu crema, deci se incadreaza la capitolul dulciuri, fie ca sunt mezeluri, fie ele chiar si de pui sau curcan, sunt nesanatoase deoarece contin grasimi ascunse si au multe calorii.
Chiftelele, zacusca, omletele sunt alimente grele, care incarca mult tubul digestiv, dau stare de somnolenta si au un indice glicemic ridicat, ceea ce face ca senzatia de foame sa apara la scurt timp dupa micul dejun.
SFAT! Nu taia prea multe felii de paine la prima masa. Doar doua felii prajite sunt ideale pentru un mic dejun sanatos, care iti asigura un plus de energie in fiecare zi.
Citeste Revista Felicia.
Apa de la robinet, plata sau minerala?... 10 modalitati rapide de a arde 100 de calorii...