Vinetele sunt cunoscute in toate partile lumii si sunt foarte populare. India este declarata a fi tara de origine a acestui fruct ,,ciudat” (este fruct pentru ca are seminte).
Vinetele sunt cunoscute in toate partile lumii si sunt foarte populare.
Exista mai multe soiuri de vinete. Un tip este mic, alb si seamana foarte mult cu un ou, altul este lung si slab ca o fasole, in timp ce alt soi este galben-portocaliu cu dungi verzi. Vinetele atarna pe plante inalte, care pot ajunge la cativa metri inaltime. La noi in tara exista vanata de culoare inchisa de la care i se trage si numele.
Atunci cand alegeti o vanata, ar trebui sa va uitati sa fie ferma si nu prea mare. Vinetele mici sunt mai putin susceptibile de a fi amare (un pic de sare poate ajuta la acest lucru) si au mai putine seminte, desi acestea sunt comestibile.
Vinetele sunt o sursa de multe substante nutritive. Ele contin fibre si o gama mare de vitamine si minerale, cum ar fi: acid folic, potasiu si mangan, precum si vitaminele C, K si B6, fosfor, cupru, tiamina, niacina, magneziu si acid pantotenic. Studiile indica faptul ca vinetele au o serie de avantaje in sanatate prin toate aceste ingrediente, precum si utilizari traditionale. Uneori, frunzele si radacinile sunt stoarse sau fierte pentru a face un tonic pentru gat si probleme de stomac, astm, boli de piele, reumatism, inflamatii, hemoragii intestinale, dureri de picioare, tuse, anorexie, durere de dinti sau ca un stimulent general.
Oamenii de stiinta au constatat ca in soiurile de vinete se gaseste o cantitate mare de fenoli antioxidanti. Fenolii sunt cunoscuti in prevenirea si dezvoltarea cancerului si a bolilor de inima.Un alt studiu a constatat ca in vinete exista fitonutrienti antociani, precum nasunina care este un antioxidant puternic ce alunga radicalii liberi si protejeaza lipidele in membranele celulelor creierului.
Multi nutritionisti avertizeaza ca prea multe portii de vinete ar putea cauza insa probleme pentru fiere. Asadar, se recomanda a se consuma cu moderatie, in special de persoanele care au antecedente in ceea ce priveste diverse afectiuni legate de fiere.