Antena Căutare

„Dacă nu funcționează, măcar nu ucide pe nimeni”. Ce știm despre hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie folosit împotriva coronavirus

Hidroxiclorochina este un medicament de primă necesitate folosit pentru tratarea pacienților infectați cu virusul Sars-cov-2, după cum anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Medicamentul anti-malarie este însă unul care a stârnit adevărate dezbateri între politicieni și oamenii de știință.

„Dacă nu funcționează, măcar nu ucide pe nimeni”. Ce știm despre hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie folosit împotriva coronavirus
Ce știm despre hiroxiclorochina, medicamentul anti-malarie folosit împotriva coronavirus | Pixabay

Au existat câteva indicii conform cărora medicamentul este eficient în tratamentul și prevenirea Covid-19, însă testele nu au trecut încă prin procesul elaborat care să îi confirme, la nivel clinic, eficiența. Astfel, unii oameni de știință spun că nu ar trebui să ne bazăm pe proprietățile lui.

Chiar și așa, multe persoane – inclusiv președintele SUA Donald Trump – cer doctorilor să prescrie hidroxiclorochina pacienților cu COVID-19. Iar în România acesta este folosit și chiar produs.

Iată ce trebuie să știi despre această substanță:

Care este originea sa?

Hidroxiclorochina, cunoscută și sub denumirea de marcă Plaquenil, și analogul său, clorochina, sunt derivate din chinină, pe care chimiștii francezi, în anul 1820, le-au izolat de scoarța copacului cinchona, conform CNN.com. În 1934, oamenii de știință germani au creat clorochina sintetică ca parte a unei clase anti-malariene. Hidroxiclorochina este versiunea mai puțin toxică a clorochinei, susține CNN.

Poate fi folosit pentru a trata COVID-19?

Nu este clar. În laboratoare s-a demonstrat o oarecare eficacitate împotriva coronavirusului, a sindromului respirator sever responsabil de pandemia actuală. Dar dr. Deborah Birx, reprezentant al Casei Albe, a spus că eficacitatea în eprubete nu înseamnă că va funcționa la oameni.

Studiile asupra oamenilor au prezentat concluzii contradictorii. De exemplu, un mic studiu chinez a spus că prognosticul a fost „bun", dar medicamentul necesită investigații suplimentare. Între timp, un studiu francez care combină medicamentul cu un antibiotic popular nu a arătat nicio dovadă că ar fi un antiviral rapid sau că ar avea beneficii clinice. Alt studiu francez arată promițător în tratarea virusului, dar experții în boli infecțioase spun că e prematur să ne bucurăm.

Este un anti-malarian?

Da, dar din 2006, nu a fost recomandată utilizarea în malarie severă, în mare parte din cauza rezistenței întâmpinate, în special în Oceania.

Are valoare și de „medicament anti-reumatic", care poate diminua durerea și umflarea artritei, potrivit Colegiului American de Reumatologie. Este utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, artritei copilăriei, a unor simptome ale lupusului și a altor boli autoimune.

"Nu este clar de ce hidroxiclorochina este eficientă în tratarea bolilor autoimune. Se crede că hidroxiclorochina interferează cu comunicarea celulelor din sistemul imunitar", spune colegiul medicilor.

Citește și: Cele două medicamente aprobate, în SUA, pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Două companii farmaceutice, donații impresionante

Vin mai multe studii făcute pe oameni?

Da, multe. Producătorii de medicamente au furnizat guvernului federal milioane de doze, iar Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care nu a aprobat oficial hidroxiclorochina pentru tratarea COVID-19, a emis o autorizație de utilizare de urgență pentru a trata pacienții cu COVID-19.

Medicamentul ar trebui să fie folosit în ultimă instanță pentru pacienții extrem de bolnavi, după ce „sunt capabili să poarte o conversație cu furnizorul de servicii medicale despre tot ceea ce ar putea face pentru a-și salva viața", a declarat pentru Fox News generalul chirurg american SUA Jerome Adams.

De ce Trump continuă să-l menționeze?

El consideră că medicamentul poate fi o armă puternică împotriva lui Covid-19, spune el, „și există semne că funcționează în acest sens - unele semne foarte puternice". De asemenea, el consideră că luarea medicamentului ar putea fi utilă ca măsură preventivă pentru lucrătorii din domeniul sănătății, citează CNN.

Experții nu au sugerat acest lucru din urmă, dar Trump are dreptate că există semne promițătoare. În timp ce specialiștii în sănătate spun că este mai bine să aștepți până când studiile clinice vor determina dacă hidroxiclorochina este sigură și eficientă în tratarea COVID-19, Trump vrea rezultate mai rapide. S-ar putea să nu funcționeze, a spus el, dar nu vrea să aștepte 18 luni pentru a afla.

Peter Navarro, consilier al lui Trump, este unul dintre susținătorii folosirii hidroxiclorochinei și chiar a fost protagonistul unui moment stânjenitor la CNN, când a fost întrebat care este expertiza lui în domeniu, de își permite să contrazică un medic care recomandă precauție. Navarro a răspuns că are „un doctorat în științe sociale și că știe să citească și să interpreteze mai bine studiile de acest gen”.

Este un medicament sigur?

Trump arată că a fost folosit de zeci de ani, „așa că știm că dacă lucrurile nu merg așa cum a fost planificat, nu va ucide pe nimeni". Experții din domeniul sănătății se simt mai bine în ceea ce privește siguranța acestuia decât ar fi „un medicament complet inedit", a spus Adams pentru Fox.

Hidroxiclorochina este bine tolerată la pacienții cu COVID-19, spune Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor, în timp ce Colegiul American de Reumatologie spune că este bine tolerat în general.

Efectele secundare sunt rare și cel mai frecvent includ greață și diaree. Efectele secundare mai puțin frecvente includ erupții cutanate, modificări ale părului, slăbiciune și, în cazuri rare, anemie sau modificări ale vederii.

Citește și: Ibuprofenul în vremea pandemiei. Experții își dau „palme științifice”, iar noi, plebea, ne uităm la ei speriați și neputincioși. Între fapte și fake-news

Oamenii ar trebui doar să-l ia și să vadă ce se întâmplă?

Pacienții cu Lupus folosesc în mod obișnuit medicamentul pentru a-și trata simptomele - pentru unii, nu există nicio alternativă - și este singura terapie cunoscută pentru sindromul Sjögren primar, o altă tulburare autoimună, a spus The Lancet.

Din cauza deficiențelor provocate de interesul legat de coronavirus, Fundația Lupus din America a solicitat producătorilor de medicamente să își crească producția de hidroxicloroquina, iar Kaiser Permanente nu mai completează prescripțiile de rutină pentru cloroquina, a raportat The Lancet.

Comisarul FDA, Stephen Hahn, care a solicitat un „studiu clinic mare, pragmatic" al medicamentului, a solicitat, de asemenea, precauție, avertizând împotriva „tratării pacienților cu un produs care s-ar putea să nu funcționeze atunci când ar fi putut urmări alte tratamente mai adecvate", mai citează CNN.

Are România hidroxiclorochină?

Hidroxiclorochina poate fi produsă în România, la Antibiotice Iași. Medicamentul folosit în schema de tratament a coronavirusului este importat în acest moment de autorități și s-a dovedit a avea succes în reducerea inflamațiilor plămânilor persoanelor afectate de COVID-19.

Medicamentul nu este greu de produs, dar directorul fabricii din Iași, Ioan Nani, a explicat că este dependent de substanța activă, care este adusă din China și India, țări care au limitat exportul și care au mărit și de 100 de ori prețurile.

Odată produs medicamentul în ţară, este nevoie şi de autorizare de urgenţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Vaccinul românesc ce previne îmbolnăvirea cu coronavirus! Alexandru Rafila: „Nu este o glumă”... Mișcarea și alimentația sănătoasă, remedii pentru a crește imunitatea organismului pe perioada pandemiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu Sambata, 16.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Parteneri Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști Catine.ro Anahí, răsfățată de soțul său! Cine e politicianul cu care e căsătorită și cum arată familia actriței din ”Rebelde” Anahí, răsfățată de soțul său! Cine e politicianul cu care e căsătorită și cum arată familia actriței... Happy Channel Valentin Ion, asasinul plătit care a ucis o voleibalistă olandeză, a murit în Spania, la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare Valentin Ion, asasinul plătit care a ucis o voleibalistă olandeză, a murit în Spania, la câteva zile după ce a... Libertatea.ro Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o... Ziare.com „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!” „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre... AntenaSport Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi. Motivul pentru care artista și actorul nu apar împreună: „Nimeni nu mă ascultă...” Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi.... Elle Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul / VIDEO Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul /... Spynews.ro Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc BZI Sfatul dat de Monica Tatoiu celor care vor să se căsătorească: „Este un vaccin de viață echilibrată” Sfatul dat de Monica Tatoiu celor care vor să se căsătorească: „Este un vaccin de viață echilibrată” BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus HelloTaste.ro Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos. Cuvintele pe care toți credincioșii trebuie să le rostească la începutul Postului Paștelui Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos. Cuvintele pe care toți credincioșii trebuie să le rostească... Antena3.ro De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc useit Horoscopul zilei de 18 martie 2024. Peștii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 18 martie 2024. Peștii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine FOTO | VIDEO - Inginerii Tesla, șocați că americanii cheltuie 100.000 dolari pe Cybertruck pentru a-l împușca și maltrata FOTO | VIDEO - Inginerii Tesla, șocați că americanii cheltuie 100.000 dolari pe Cybertruck pentru a-l împușca... Wall-Street Cum se înțelege, de fapt, Roxana Vancea, cu părinții soțului ei: N-am avut unde să îl întâlnesc... Cum se înțelege, de fapt, Roxana Vancea, cu părinții soțului ei: N-am avut unde să îl întâlnesc... Kudika Prin ce se dă carnea de şniţel prima oară pentru a se pătrunde bine. Nu prin făină sau ou! Prin ce se dă carnea de şniţel prima oară pentru a se pătrunde bine. Nu prin făină sau ou! Playtech Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Redactia.ro EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor Observator Incontinența urinară la menopauză: simptome și metode de gestionare Incontinența urinară la menopauză: simptome și metode de gestionare MediCOOL Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast HelloTaste FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei ProSport Ce GREUTATE are Piedone? / „Acum sunt manechin” /  „Băgam frigiderul în inventar” Ce GREUTATE are Piedone? / „Acum sunt manechin” / „Băgam frigiderul în inventar” Gandul Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce, însă, în Paradis Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce,... CanCan Balanita: cauze, simptome, diagnostic, remedii Balanita: cauze, simptome, diagnostic, remedii DeParinti Sora lui Nicki Minaj s-a lansat în industria muzicală. Ming Luani și Rakeem Love au scos împreună piesa „Do It Again” Sora lui Nicki Minaj s-a lansat în industria muzicală. Ming Luani și Rakeem Love au scos împreună piesa „Do It... ZUTV Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp UseIT Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Hello Taste
Ultimele știri
x