Antena Căutare

„Dacă nu funcționează, măcar nu ucide pe nimeni”. Ce știm despre hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie folosit împotriva coronavirus

Hidroxiclorochina este un medicament de primă necesitate folosit pentru tratarea pacienților infectați cu virusul Sars-cov-2, după cum anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Medicamentul anti-malarie este însă unul care a stârnit adevărate dezbateri între politicieni și oamenii de știință.

Ce știm despre hiroxiclorochina, medicamentul anti-malarie folosit împotriva coronavirus | Pixabay

Au existat câteva indicii conform cărora medicamentul este eficient în tratamentul și prevenirea Covid-19, însă testele nu au trecut încă prin procesul elaborat care să îi confirme, la nivel clinic, eficiența. Astfel, unii oameni de știință spun că nu ar trebui să ne bazăm pe proprietățile lui.

Chiar și așa, multe persoane – inclusiv președintele SUA Donald Trump – cer doctorilor să prescrie hidroxiclorochina pacienților cu COVID-19. Iar în România acesta este folosit și chiar produs.

Iată ce trebuie să știi despre această substanță:

Care este originea sa?

Articolul continuă după reclamă

Hidroxiclorochina, cunoscută și sub denumirea de marcă Plaquenil, și analogul său, clorochina, sunt derivate din chinină, pe care chimiștii francezi, în anul 1820, le-au izolat de scoarța copacului cinchona, conform CNN.com. În 1934, oamenii de știință germani au creat clorochina sintetică ca parte a unei clase anti-malariene. Hidroxiclorochina este versiunea mai puțin toxică a clorochinei, susține CNN.

Poate fi folosit pentru a trata COVID-19?

Nu este clar. În laboratoare s-a demonstrat o oarecare eficacitate împotriva coronavirusului, a sindromului respirator sever responsabil de pandemia actuală. Dar dr. Deborah Birx, reprezentant al Casei Albe, a spus că eficacitatea în eprubete nu înseamnă că va funcționa la oameni.

Studiile asupra oamenilor au prezentat concluzii contradictorii. De exemplu, un mic studiu chinez a spus că prognosticul a fost „bun", dar medicamentul necesită investigații suplimentare. Între timp, un studiu francez care combină medicamentul cu un antibiotic popular nu a arătat nicio dovadă că ar fi un antiviral rapid sau că ar avea beneficii clinice. Alt studiu francez arată promițător în tratarea virusului, dar experții în boli infecțioase spun că e prematur să ne bucurăm.

Este un anti-malarian?

Da, dar din 2006, nu a fost recomandată utilizarea în malarie severă, în mare parte din cauza rezistenței întâmpinate, în special în Oceania.

Are valoare și de „medicament anti-reumatic", care poate diminua durerea și umflarea artritei, potrivit Colegiului American de Reumatologie. Este utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, artritei copilăriei, a unor simptome ale lupusului și a altor boli autoimune.

"Nu este clar de ce hidroxiclorochina este eficientă în tratarea bolilor autoimune. Se crede că hidroxiclorochina interferează cu comunicarea celulelor din sistemul imunitar", spune colegiul medicilor.

Citește și: Cele două medicamente aprobate, în SUA, pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Două companii farmaceutice, donații impresionante

Vin mai multe studii făcute pe oameni?

Da, multe. Producătorii de medicamente au furnizat guvernului federal milioane de doze, iar Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care nu a aprobat oficial hidroxiclorochina pentru tratarea COVID-19, a emis o autorizație de utilizare de urgență pentru a trata pacienții cu COVID-19.

Medicamentul ar trebui să fie folosit în ultimă instanță pentru pacienții extrem de bolnavi, după ce „sunt capabili să poarte o conversație cu furnizorul de servicii medicale despre tot ceea ce ar putea face pentru a-și salva viața", a declarat pentru Fox News generalul chirurg american SUA Jerome Adams.

De ce Trump continuă să-l menționeze?

El consideră că medicamentul poate fi o armă puternică împotriva lui Covid-19, spune el, „și există semne că funcționează în acest sens - unele semne foarte puternice". De asemenea, el consideră că luarea medicamentului ar putea fi utilă ca măsură preventivă pentru lucrătorii din domeniul sănătății, citează CNN.

Experții nu au sugerat acest lucru din urmă, dar Trump are dreptate că există semne promițătoare. În timp ce specialiștii în sănătate spun că este mai bine să aștepți până când studiile clinice vor determina dacă hidroxiclorochina este sigură și eficientă în tratarea COVID-19, Trump vrea rezultate mai rapide. S-ar putea să nu funcționeze, a spus el, dar nu vrea să aștepte 18 luni pentru a afla.

Peter Navarro, consilier al lui Trump, este unul dintre susținătorii folosirii hidroxiclorochinei și chiar a fost protagonistul unui moment stânjenitor la CNN, când a fost întrebat care este expertiza lui în domeniu, de își permite să contrazică un medic care recomandă precauție. Navarro a răspuns că are „un doctorat în științe sociale și că știe să citească și să interpreteze mai bine studiile de acest gen”.

Este un medicament sigur?

Trump arată că a fost folosit de zeci de ani, „așa că știm că dacă lucrurile nu merg așa cum a fost planificat, nu va ucide pe nimeni". Experții din domeniul sănătății se simt mai bine în ceea ce privește siguranța acestuia decât ar fi „un medicament complet inedit", a spus Adams pentru Fox.

Hidroxiclorochina este bine tolerată la pacienții cu COVID-19, spune Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor, în timp ce Colegiul American de Reumatologie spune că este bine tolerat în general.

Efectele secundare sunt rare și cel mai frecvent includ greață și diaree. Efectele secundare mai puțin frecvente includ erupții cutanate, modificări ale părului, slăbiciune și, în cazuri rare, anemie sau modificări ale vederii.

Citește și: Ibuprofenul în vremea pandemiei. Experții își dau „palme științifice”, iar noi, plebea, ne uităm la ei speriați și neputincioși. Între fapte și fake-news

Oamenii ar trebui doar să-l ia și să vadă ce se întâmplă?

Pacienții cu Lupus folosesc în mod obișnuit medicamentul pentru a-și trata simptomele - pentru unii, nu există nicio alternativă - și este singura terapie cunoscută pentru sindromul Sjögren primar, o altă tulburare autoimună, a spus The Lancet.

Din cauza deficiențelor provocate de interesul legat de coronavirus, Fundația Lupus din America a solicitat producătorilor de medicamente să își crească producția de hidroxicloroquina, iar Kaiser Permanente nu mai completează prescripțiile de rutină pentru cloroquina, a raportat The Lancet.

Comisarul FDA, Stephen Hahn, care a solicitat un „studiu clinic mare, pragmatic" al medicamentului, a solicitat, de asemenea, precauție, avertizând împotriva „tratării pacienților cu un produs care s-ar putea să nu funcționeze atunci când ar fi putut urmări alte tratamente mai adecvate", mai citează CNN.

Are România hidroxiclorochină?

Hidroxiclorochina poate fi produsă în România, la Antibiotice Iași. Medicamentul folosit în schema de tratament a coronavirusului este importat în acest moment de autorități și s-a dovedit a avea succes în reducerea inflamațiilor plămânilor persoanelor afectate de COVID-19.

Medicamentul nu este greu de produs, dar directorul fabricii din Iași, Ioan Nani, a explicat că este dependent de substanța activă, care este adusă din China și India, țări care au limitat exportul și care au mărit și de 100 de ori prețurile.

Odată produs medicamentul în ţară, este nevoie şi de autorizare de urgenţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Vaccinul românesc ce previne îmbolnăvirea cu coronavirus! Alexandru Rafila: „Nu este o glumă”... Mișcarea și alimentația sănătoasă, remedii pentru a crește imunitatea organismului pe perioada pandemiei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x