Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de stiinta au hranit soarecii de laborator cu ceapa rosie zdrobita si, in acelasi timp, le-au facut o dieta bogata in colesterol.
Astfel, s-a descoperit ca, dupa opt saptamani, nivelul colesterolului rau a scazut cu circa 20%, insa nivelul colesterolului bun a ramas acelasi.
"Cu toate ca s-au facut numeroase studii privind ceapa, totusi se cunosc putine lucruri despre modul in care consumul de ceapa afecteaza organismul uman. Studiul nostru a incercat sa arate acest lucru, fiind primul studiu de acest gen", a explicat Zhen Yu Chen, de la University of Hong Kong.
Ceapa alba este folosita frecvent in Marea Britanie, iar ceapa rosie se foloseste in special in India, regiunea mediteraneana si in Orientul Mijlociu.
Ceapa rosie este mai dulce decat cea alba si este folosita cruda, la salate.
Ceapa rosie la cuptor
Ingrediente:
- 1/2 kg de ceapa rosie
- 3 linguri ulei de masline
- o lingura de unt
- 300 g ciuperci proaspete
- 5 linguri otet balsamic
- oregano
- tofu
Preparare:
1. Ceapa se curata, se taie in doua si se aseaza intr-un vas de yena, care a fost uns in prealabil cu unt.
2. Ciupercile se taie marunt si se pun in vas.
3. Se adauga uleiul de masline, otetul si oregano.
4. Optional, se poata adauga si tofu.
4. Se lasa la cuptor pana se inmoaie ceapa (circa 40 de minute).
Reteta este simpla, gustoasa si perfecta cu bruschete crocante.
Pofta buna!
Foto: www.direct-foods.co.uk/ www.foodnetwork.co.uk