- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Se știe că ridichea neagră este o sursă naturală de vitamina C și magneziu care au un important rol în întărirea sistemului imunitar.
Ridichea neagră mai este și o sursă bogată de fibre, ce au un rol important în reglarea nivelului colesterolului. Acestea ajută la absorbţia excesului de colesterol din vasele sanguine și ameliorează astfel riscurile de accident vascular cerebral, ateroscleroză şi diverse probleme cardiace.
Are beneficii și asupra sănătății ficatului, prin conținutul de minerale, dar și de glutațion (GSH), un antioxidant cu rol în susţinerea activitatății enzimatice a ficatului, prevenind astfel prezenţa toxinelor.
Citește și: Sirop de ridiche neagră. Un elixir pentru sănătate
Are un rol important în îmbunătățirea sistemului digestiv, combate constipația, sterile de greață, dar și diareea.
Mai puteți citi și:
- Ce alimente ne recomandă nutriționiștii în sezonul rece pentru a preveni răceala și gripa
- Cum să te ferești de gripă și alte virusuri. Așa era ținută boala la distanță, pe vremuri.
Consumul de ridiche neagră are un rol important și în sănătatea pielii, dar și a părului, datorită conţinutului de vitamina C, zinc, fosfor și vitamina B. Acestea ajută la purificarea sângelui, iar eliminând toxinele și controlând excesul de sebum, aspectul pielii va fi vizibil îmbunătăţit, conferindu-i un aspect întinerit. La fel și aspectul firului de păr care devine mai lucios, I se întărește rădăcina și se elimină chiar și mătreața.
Consumul de ridiche neagră luptă și împotriva kilogramelor în plus datorită conținutului ridicat de fibre, alături de vitamine şi minerale. Acestea ajută la menţinerea nivelului crescut de energie, și la reducerea apetitului.
Îmbunătăţeşte sănătatea creierului, datorită conținutului de minerale precum seleniu şi potasiu.
Însă cel mai cunoscut rol al consumului de ridiche neagră este acela de a trata tusea. Consumul siropului de ridiche neagră are rol în curățarea mucusului, a infecţiilor tactului sistemului respirator și ţine la distanţă răcelile comune şi bronşita.
Pentru a prepara sirop de ridiche neagră cu miere de albine avem nevoie de:
- 1 ridiche neagră de dimensiune medie
- 1 lingură de miere
Cum se prepară siropul de ridiche neagră cu miere de albine?
Ridichea se spală bine pe coajă și i se taie un capac, de la vârf.
Cu un cuțit cu vârf ascuțit se crestează interiorul, lăsând margini de 2-3 cm de jur împrejur, iar cu o linguriță se scobește miezul crestat.
Se adaugă o lingură de miere în interiorul ridichei, se acoperă cu capacul decupat anterior și se lasă așa la temperatura camerei de pe o zi pe alta, sau până se formează un sirop dens.
Siropul se toarnă într-un borcan de sticlă, se înfiletează capacul și se păstrează la frigider.
Pentru combaterea tusei se bea 1-3 linguriţe în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, timp de o săptămână. Pentru cei care nu agreează mierea, sau sunt alergici la ea, se poate folosi zahăr, în aceeași cantitate.
Ridichea neagră se poate consuma și în diverse preparate, mai ales în salate, alături de alte legume.