- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cunoscută de ani de zile ca fiind „protectoarea” ficatului, noile studii arată că sfecla roşie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism.
Acest “super-aliment” reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor.
Pentru a profita din plin de nutrienții sfeclei roșii, este recomandat să o consumați crudă sau în compot, deoarece acesta este singurul mod în care proprietățile sale rămân aproape intacte.
Compoziția sa de apă este de aproximativ 80%. Pentru fiecare 100 de grame această legumă ne oferă următoarele substanțe nutritive: Calorii: 43 kcal, carbohidrați sau carbohidrați: 9,56 g, proteine: 1,61 g, grăsime: 0,17 g, fibră: 2,8 g
Beneficiile sfeclei roșii pentru sănătate:
1. Furnizează o cantitate mare de fier
Fierul pe care ni-l asigură această legumă este foarte bine asimilat de corp, ceea ce nu se întâmplă cu alte legume. Pentru persoanele cu anemie sau menstruație excesivă, consumul obișnuit de sfeclă poate reduce problema.
2. Diuretice
Deoarece este bogat în potasiu, ajută la prevenirea edemelor și controlează tensiunea arterială crescută.De asemenea, nitrații de origine naturală găsiți în sfeclă ajută la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățirea fluxului sanguin și scăderea tensiunii arteriale.
3. Combaterea osteoporozei
Aceasta conține un mineral numit siliciu, care este foarte important pentru corp în a asimila calciul eficient. După cum știm, calciul este esențial pentru oase și dinți. Astfel, consumarea unui pahar de suc de sfeclă pe zi ajută la prevenirea bolilor precum osteoporoza și fragilitatea osoasă.
4. Ajută la controlul diabetului zaharat
Sfecla are un indice glicemic scăzut care ajută la eliberarea lentă a zahărului în sânge. Este o legumă cu un număr de calorii redus și fără grăsimi, perfectă pentru dieta diabeticilor, pentru a-și satisface pofta de dulce.
5. Proprietăți depurative
Stimulează funcțiile hepatice intestinale și renale, deoarece accelerează expulzarea toxinelor și a deșeurilor. În plus, are și funcția laxativă, așa că ne ajută să luptăm împotriva constipării.
Cum să le alegeți și să le păstrați?
Este de preferat să alegeți aceste sfecla care au rădăcini de aceeași mărime: în felul acesta se va găti într-un mod uniform.Se recomandă sfecla cu textura netedă, cărnoasă, rotundă și fără pete.
Sfecla aleasă trebuie să aibă culoarea roșie intensă și frunze verzi: ceea ce indică faptul că rădăcina este tânără. Nu se recomandă înghețarea sfeclei brute, deoarece se înmoaie.
Cum se pregătește compotul de sfeclă roșie:
Sfecla roșie poate fi tăiată sau lăsată întreagă și se toarnă deasupra apă clocotită până o acoperă. Când începe să dea în fiert, se stinge focul și se adaugă zahăr și acid citric. Se răcește timp de 10-12 ore. Dacă feliile de sfeclă și zeama devin maro după fierbere, se adaugă imediat acid citric sau oțet de fructe de pădure și se restabilește culoarea normală.
Ingrediente necesare: sfeclă 200 g, zahăr 120 g, apă 900 ml, acid citric după gust sau oțet de fructe după gust.
Patru semne CLARE că relația ta amoroasă nu este sănătoasă! Fii cu ochii-n patru după aceste indicii!... Descoperire uimitoare e medicilor! Ce spune despre tine partea pe care dormi: E esențial să afli!...