Antena Căutare

Conjunctivita se ia și la pisicină. Cum o recunoști și care e tratamentul

Conjunctivita este o afecțiune ce apare foarte frecvent vara, ea putând fi luată cu ușurință din apa mării și a piscinelor sau, în cazul copiilor, la locul de joacă. Cum o recunoști și care este tratamentul

Conjunctivita se ia și la pisicină. Cum o recunoști și care e tratamentul
Conjunctivita

Conjunctivita este o afecțiune ce apare foarte frecvent vara, ea putând fi luată cu ușurință din apa mării și a piscinelor sau, în cazul copiilor, la locul de joacă. Cum o recunoști și care este tratamentul

Conjunctivita reprezintă o afecțiune inflamatorie a conjunctivei, membrană subțire, de protecție a globului ocular, și poate avea mai multe cauze. Declanșarea conjunctivitei are loc din cauza unor virusuri, a unor bacterii sau a unor factori iritanți, astfel că poate fi vorba de conjunctivită virală sau infecțioasă, conjuctivita iritativă. În cazulor alergiilor, poate apărea și conjunctivita alergică.

Conjunctivita virală / infecțioasă este mai frecventă pe timp de vară, foarte des fiind luată la piscină sau la locurile de joacă, în cazul copiilor.

Cum recunoști conjunctivita. Simptome

Conjunctivita iritativă - Apărută pe fondul unui sindrom de ochi uscat, se manifestă prin:

  • usturimi, uneori foarte severe,
  • înroșirea iritativă a ochilor
  • senzația puternică de corp străin în ochi, frecvent asociată cu lăcrimare și fotofobie (sensibilitatea la lumină).

Conjunctivita alergică - Specifică unor anumite perioade din an, în special primăvara și vara, se manifestă prin:

  • înroșirea ochilor,
  • umflarea pleoapelor,
  • mâncărimi oculare intense și lăcrimare.
  • Apare mai ales la persoanele știute că având alergii diverse, frecvent la anumite plante sau polen de flori, fân, puf de animale, sau diverse alimente.

Conjunctivita virală / infecțioasă - Conjunctivita virală sau bacteriană mai este cunoscută și drept ”conjunctivita de bazin”, asta pentru că, în mod frecvent, este luată la piscină sau la bazinele de înot, ori chiar din apa mării.

Conjunctivita virală nu are prea multe simptome și nu foarte deranajante, de aceea și poate trece chiar fără tratament etiologic. SE recunoaște prin:

  • o înroșire moderată a ochilor,
  • lăcrimare,
  • fotofobie,
  • usturimi
  • mâncărimi oculare.

Conjunctivita bacteriană, în schimb, are simptome destul de deranjante și poate fi periculoasă. Se recunoaște prin:

  • înroșirea ochilor,
  • lăcrimare și celalalte simptome mai sus amintite,
  • în cazul acesta există și o cantitate variabilă de secreție oculară, alb-gălbuie, asociată și cu "lipirea genelor" dimineață, după trezire.

Conjunctivita la copii

Conjunctivita la copii este o boală foarte comună. Ea se manifestă prin ochi roșii, lipicioși și dureroși. Sugarii și copiii foarte mici sunt cei mai predispuși acestei boli. Deși neplăcută și dătătoare de panică mamelor, rareori conjunctivita este o boală foarte gravă, care să lase sechele pe termen lung.

De regulă, conjunctivita trece la câteva zile după aplicarea picăturilor de ochi potrivite, indicate de medicul oftalmolog. În urma unui control, el apreciază tipul de conjunctivită pe care copilul o are (virală, bacteriană sau alergică). El poate chiar să schimbe tratamentul dacă există dubiu între cea alergică și cea virală.

În cazul apariției simptomelor de conjunctivită, se poate folosi o compresă sterilă și ser fiziologic pentru a șterge ochiul copilului. Cel mai bine ar fi să nu meargă în colectivitate până când simptomele nu dispar, căci ar putea fi vorba despre o conjuctivită virală.

Dacă secreția ochiului sau a ochilor este galben-verzui și simptomele rămân și după o săptămână, ar putea fi conjunctivita bacteriană, ce necesită un tratament cu picături de antibiotice sau unguente, pe care doar medicul oftalmolog îl poate prescrie.

Nici în cazul copiilor și nici în cazul adulților nu sunt recomandate leacuri băbești atunci când vine vorba tratamentul conjunctivitei.

Conjunctivita. Prevenire

Prevenirea conjunctivitei se face în funcție de cauza ei. În cazul celor iritative se evită contactul cu substanța care produce iritația. În cazul conjunctivitei alergice, se evită, desigur, substanța alergogenă, în cazul în care o cunoaștem. În caz contrar, este indicat să facem un test.

Prevenirea conjunctivitei infecțioase presupune, în primul rând, respectarea unor norme de igienă. Spălarea mâinilor și a feței și evitarea contactului cu persoane care au deja această afecțiune.

Prevenirea ”conjunctivitei de bazin”

  • Dacă mergi la bazin, la ștrand ori la piscine, ai grijă să porți de fiecare dată ochelari de înot, care îți oferă protecție sporită.
  • Este important să te speli pe față cu apa curată după ce ieși din bazin. De asemenea, înainte și după baie ai grijă să îți clătești bine mâinile cu apă și cu săpun.
  • Evită să te freci la ochi. Nu împrumută picături pentru ochi, nici produse cosmetice, precum rimelul, fardul de ochi sau creionul dermatograf.
  • De asemenea, o persoană care a suferit de această afecțiune trebuie să înlocuiască produsele cosmetice, căci pot fi purtătoare de bacterii si adenovirusuri, iar boala poate astfel să recidiveze. Lentilele de contact nu trebuie purtate pe toată durată bolii.

Conjunctivită. Tratament

Tratamentul conjunctivitei diferă în funcţie de tipul şi de severitatea bolii, durata acestuia fiind de aproximativ o săptămână.

Tratamentul recomandat de către medicul oftalmolog poate fi aplicarea locală de antibiotice, administrarea de medicamente antiinflamatorii, cât și picături care să ajute corneea.

Anumite forme de conjunctivită au o evoluţie mai lungă şi pot fi însoţite de complicaţii, motiv pentru care este necesar cel puţin un control oftalmologic pe durata tratamentului.

Extrem de importantă este păstrarea unei igiene stricte a ambilor ochi.

Citește și; Enterocolita, boala verii. Cum o tratăm și ce alimente putem consuma

Dacă vă dor picioarele, genunchii sau aveți dureri de șold, aceste exerciții vă ajută să scăpați de probleme!... Bombă alimentară! Carnea de pui îmbibată cu hormoni de creştere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x