Conopida este pe placul inimii

 
+5 click pentru
galerie


Ca broccoli este o leguma miraculoasa, care previne bolile cardiovasculare si chiar cancerul, este un lucru binestiut. Dar mai putin cunoscut este faptul ca o leguma inrudita, mai ieftina si mai usor de procurat in Romania, are aproape aceleasi calitati ca broccoli.

Conopida este o sursa bogata de vitamine (C, grupul B, E), minerale (potasiu, calciu, magneziu) si fibre alimentare. Pentru ca are un continut crescut de potasiu (320 mg/100 g), aceasta leguma este benefica pentru sistemul cardiovascular.

Potasiul joaca un rol foarte important in functionarea muschilor si implicit a celui cardiac, activitatea lui fiind normalizata de acest mineral. Potasiul regleaza tensiunea arteriala, iar hipertensivii carora li se prescriu diuretice trebuie sa aiba un aport sporit de potasiu, fiindca mineralele din organism sunt eliminate o data cu retentia de apa.

Conopida contine fibre solubile care mentin constante glicemia si colesterolul. Din cauza continutului bogat in fibre, conopida cruda este mai greu tolerata de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Pentru acestea, o optiune mai buna este conopida pregatita la aburi.

CRUDA SAU FIARTA IN ABURI
Pentru a beneficia de proprietatile conopidei, ar trebui sa o consumam cruda, dar cum nu este pe placul tuturor sub aceasta forma, ea poate fi fiarta, dar numai in aburi si nu mai mult de 10 minute. Numai astfel vom reusi sa pastram o parte din vitaminele si mineralele acestei legume.

100 g conopida
Calorii 24
Proteine 2,4 g
Glucide 3,5 g
Fibre 2,5 g
Potasiu 320 mg
Magneziu 15 mg
Calciu 20 mg
Vitamina C 60 mg
Vitamina B1 0,1 mg
Vitamina B2 0,1 mg
Vitamina B6 1,1 mg
Vitamina E 0,1 mg

Citeste jurnalul.ro



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI