Antena Căutare

Cum acționează coronavirusul după ce intră în organism. Pericolul e mult mai mare decât ai crede 

Infecția cu noul coronavirus este deosebit de periculoasă, potrivit oamenilor de știință. Aceștia au stabilit că nu provoacă doar leziuni la nivelul plămânilor, ci atacă și inima, creierul ori sistemul digestiv. 

Cum acționează coronavirusul după ce intră în organism. Pericolul e mult mai mare decât ai crede

COVID-19 este o boală ce se transmite pe calea aerului și se răspândește prin picături mici ce conțin virusul SARS-CoV-2. Atunci când oamenii inhalează picăturile contaminate, virusul intră în nas și în gât, după care se dezvoltă.

Potrivit experților, infecția cu noul coronavirus începe la nivelul căilor respiratorii, întrucât mucoasele conțin celule epiteliale bogate în receptori de suprafață, astfel că virusul le atacă pentru a intra în organism.

Ultimă oră! Încă 10 decese din cauza noului coronavirus, în România! Bilanțul a crescut la 982 de morți! 15.588 de cazuri de COVID-19!

Și nu se oprește aici, întrucât folosindu-se de proteinele cu țepi care dispun de receptori de legare, acei RBD, virusul îi folosește pentru a forța deschiderea receptorilor de suprafață, iar apoi penetrează membrana celulară.

Articolul continuă după reclamă

Deși acei receptori reglează tensiunea arterială, receptorii de legare ai coronavirusului îi folosesc pentru ca virusul să pătrundă și să deturneze celula gazdă.

Odată ce virusul a intrat într-o celulă a corpului uman, învelișul se dizolvă și eliberează ARN viral care preia controlul asupra funcțiilor celulei gazdă. Reticulul endoplasmatic al celulei produce ARN viral și proteine, iar aparatul Golgi le împachetează în noi virusuri.

Pe măsură ce virusul se multiplică, persoana infectată poate manifesta primele simptome precum dureri în gât și tuse uscată prin care răspândește cantități mari de virus.

Cea mai mare minciună cu privire la COVID-19, dezvăluită! Serviciile secrete germane, raport nimicitor pentru OMS: „Au ascuns tot!”

De asemenea, în prima săptămână de la infectare pot să apară simptome precum febră, pierderea mirosului și a gustului, precum și dureri musculare. În cazul în care virusul avansează până la nivelul plămânilor, atunci alveolele vor fi atacate.

Deși celulele albe eliberează citokine pentru a activa sistemul imunitar, pneumonia virală poate să determine sindromul furtunii de citokine, situație în care corpul eliberează prea mulți anticorpi.

Pe măsură ce virusul atacă plămânii, furtuna de citokine inundă plămânii cu celule albe care distrug atât celulele infectate, cât și pe cele sănătoase. Acest lucru duce la umplerea alveolelor pulmonare cu lichid, mucus și resturile celulelor moarte.

Coronavirusul atacă și inima, dar și creierul

Virusul poate să ajungă la inimă, iar în acest caz vor fi atacate celulele vaselor de sânge, care conțin, de asemenea, receptori ACE2. Potrivit experților, atacul viral poate să determine apariția unor cheaguri de sânge ce blochează arterele și provoacă atacuri de cord.

Celulele aparatului digestiv responsabile cu absorbția nutriției și denumite enterocite dispun de asemenea de ACE2 și enzime similare pe care virusul le exploatează, motiv pentru care și sistemul digestiv e vulnerabil.

Cinci pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 au murit într-un incediu izbucnit la un spital din Sankt Petersburg

De asemenea, alte studii clinice au arătat că noul coronavirus poate să dea naștere unor complicații neurologice. Mai exact, în cazul unor bolnavi de coronavirus, experții au stabilit că le-a fost afectată cogniția, accident vascular cerebral, leziuni musculare ori chiar accidente vasculare cerebrale ce au fost cauazate de cheaguri de sânge.

Oamenii de știință au stabilit, de asemenea, că noul coronavirus poate afecta chiar și copiii, în cazul acestora apărând un sindrom inflamator, ce poate fi mortal.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x