Mulţi dintre noi au falsa impresie că o sticlă mare de apă, rece de la frigider şi cu alte câteva cuburi de gheaţă ne răcoreşte. Exact, falsa impresie. Pentru că, de fapt, excesul de lichide reci, cu gheaţă, cu acid, ne poate cauza sensibilitate dentară.
Termometrele arată aproape 40 de grade şi, cum mai bine să petrecem zilele acestea fierbinţi decât la piscină? Însă gheaţa în exces pusă într-o apă deja rece sau într-un suc acidulat nu ne răcoreşte. Doar ne cauzează sensibilitate dentară. Ca să nu mai vorbim de sucurile făcute doar din gheaţă.
Bilal Takouzli - medic stomatolog: Înseamnă un şoc foarte puternic la nivelul dinţilor. Dacă mergem la piscină şi bem sucuri acidulate cu gheaţă, recomandarea este să nu le consumăm foarte repede. Sau în cantităţi foarte mari. Să nu mâncăm gheaţa din interiorul paharului.
Annes: Nu exagerez cu apa cu gheaţă. Prefer câteodată şi un ceai. Deci alternez. Nu mă omor cu îngheţata. Nu consum sucuri, am renunţat şi la sucurile acidulate. Mi-a fost greu. Nici măcar sucuri de fructe. Prefer să mănânc fructul în sine. Însă, apa minerală îmi place! Şi mai ales în perioada asta a verii când transpirăm foarte mult, eu mai fac şi sală şi consumăm multe minerale, simt nevoia de apă minerală.
În schimb, sucurile acidulate ne creează o impresie falsă de răcorire şi hidratare. Din cauza căldurii, bem şi mai multe, adică mâncăm şi mai mult zahăr, punem şi gheaţă multă şi aşa ajungem, cum spuneam, la probleme dentare.
Cristian Irimia, medic stomatolog: Într-o primă fază apare sensibilitate dentară sub forma unei dureri fulgerătoare care apare mai ales atunci când bem sucuri foarte reci sau dureri foarte puternice în momentul în care bem lichide foarte fierbinţi. Combinaţia dintre lichide foarte reci şi lichide foarte calde imediat poate duce la pierderea pulpei dentare.
Aşadar, un truc bun ca să ne răcorim este să bem un ceai cald, respectând, bineînţeles, sfatul medicilor: să nu bem ceva foarte rece după.
Astfel, temperatura corpului se menţine cât de cât apropiată de cea de afară. La fel şi duşurile, ar trebui să fie mai calde şi astfel, nu mai transpirăm.
Atenţie mare însă la variaţiile de temperatură: atât în cavitatea bucală cât şi la nivelul întregului corp. Adică, atenţie şi la aerul condiţionat!
Ceaiul de gălbenele - antibiotic natural! Organismul tău se transformă!... Obezitatea provoacă mai multe cazuri de cancer decât fumatul...