- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Zona zoster este o infecție care se manifestă intern și extern, la nivelul pielii, provocată de virusul Varicelo-Zosterian, un tip de virus herpetic responsabil și de apariția varicelei.
Dacă o persoană a avut în trecut varicelă, virusul rămâne la nivelul rădăcinilor nervoase, în stare latentă. Virusul se poate reactiva la pacienții cu o imunitate foarte scăzută și poate duce la apariția afecțiunii zona zoster. Deși este considerată o boală a pielii, ea este mai mult decât atât, și trebuie tratată atât intern, cât și extern.
Cum recunoaștem zona zoster
Boala debutează cu o stare generală de oboseală, în unele cazuri chiar și cu febră, dureri de cap sau inflamarea ganglionilor limfatici. În această etapă incipentă, boală poate fi confundată cu gripa. Urmează dureri și senzația de arsursa pe o anumită zonă cutanata, fază care precede cu 1-10 zile faza eruptiva, conform secom.ro.
Erupțiile cutanate care provoacă durere
Cum se manifestă zona zoster
În etapa eruptivă, pe o zonă cutanată (cea în care s-au simțit dureri și senzația de arsură) apar mici vezicule (bășici) roșii și umflate care în circa 7 zile se sparg și determină apariția unor cruste, care vor cădea într-un interval de 2-3 săptămâni. După aceste săptămâni durerea adesea continuă la nivelul zonei respective, în unele cazuri pentru timp îndelungat.
Incidența în cazul adulților este mult mai mare decât în cazul copiilor. Apariția bolii este atribuită de obicei unui organism slăbit și cu un sistem imunitar deficitar, tocmai de aceea incidență este mai mare în cazul celor de peste 60 de ani.
90% din populația planetei este purtătoare a virusului Varicelo-Zosterian, însă doar în cazul unui sfert din acest procent virusul se redeclanșează și provoacă zona zoster.