De fapt, mai multe, de la culorile in care e decorat dormitorul pana la consumul de apa sau minutele de motaiala cu care ne mai rasfatam dupa ce suna alarma desteptatorului. Este vorba despre greseli aparent nesemnificative pe care le facem zi de zi si care sunt mai hotaratoare pentru tonusul fizic si psihic decat durata si calitatea odihnei.
1. O viata-n gri si bej
Daca primul lucru pe care-l vezi cand faci ochi dimineata are o culoare vesela, puternica, ti-ai asigurat un start bun. „Culoarea intensa impulsioneaza fluxul de adrenalina din organism, iar plusul de energie astfel capatat inlatura moleseala si ne baga in viteza", explica Leatrice Eiseman, director executiv la Institutul Panton Color, companie care stabileste anual tendintele in materie de culoare fie ca este vorba despre moda sau despre decoratiuni interioare.
Sfatul lui Eiseman: alege-ti o patura portocalie, galbena, ciclamen sau amplaseaza un obiect astfel colorat in zona dinspre partea ta de pat. Poti apela la binefacerile culorilor si la micul dejun, cu ajutorul unui suc proaspat si placut nuantat de grepfrut, portocala sau merisor.
2. O casa fara plante
Nu trebuie sa-ti amenajezi acasa o mica sera, dar e posibil ca o vaza cu flori sa te binedispuna din primele minute ale zilei. Un studiu realizat la Universitatea Harvard arata ca vederea unui buchet de flori le da femeilor o stare de bine care rezista toata ziua. Mai ceva decat coafura.
3. Paguboasa motaiala
De cate ori nu ai apasat pe botonul care amana alarma desteptatorului? Bine-ar fi sa uiti de acest gest daca nu vrei sa-ti petreci toata ziua lipsit de chef si dormind pe tine. „Cand amanam alarma, sperand ca mai castigam cateva minute de odihna, creierul stie deja ca alarma se va declansa din nou in cateva minute - prin urmare, nu vei reintra in faza odihnitoare a somnului, iar la trezirea «adevarata» vei fi mai obosit decat daca te dadeai jos din pat din prima. Cea mai buna strategie ar fi sa-ti pui ceasul sa sune exact la ora cand trebuie sa te scoli", este de parere Jodi Mindell, de la Centrul pentru Tulburari de Somn de la spitalul de copii din Philadelphia.
4. Apa cu taraita
Chiar daca nu-ti e neaparat sete si ai urgente mai mari la prima ora decat sa bei un pahar cu apa, ar fi bine sa-l dai repede peste cap. Motivul - compenseaza lichidele „pierdute" peste noapte si energizeaza, spune dr Holly Andersen, de la Centrul medical Weill Cornell. „Fara suficienta apa, organismul trebuie «sa munceasca» dublu, ceea ce poate duce la stare generala de oboseala si slabiciune", adauga expertul american.
5. Sa se faca lumina!
Daca dormi cu draperiile, jaluzelele sau transperantele trase, nu uita sa lasi lumina sa-ti cucereasca dormitorul la scurt timp dupa ce te-ai dat jos din pat. Ideal ar fi sa-ti poti chiar savura cafeaua pe balcon sau la geam (desigur, in conditii meteo mai prietenoase decat cele de-acum).
„Lumina zilei ii transmite ceasului tau biologic ca nu mai e cazul sa produca melatonina - asa-numitul «hormon al somnului»„, spune James B. Maas, fost sef al catedrei de psihologie de la Universitatea Cornell. Tot de la lumina zilei vine un alt beneficiu - cresterea nivelului de serotonina („hormonul fericirii") din organism.
Asadar, cu lumina, alarma bine setata, culoare, ceva apa si o floare nu s-o face chiar primavara, dar macar se asigura un start bun al zilei. Obositi, dar din greseala.
Citeste si Jurnalul National
Foto: yamiracleaning.com
VIDEO! Obicei nesanatos: mancatul pe fond nervos... Vezi simptomele neglijate care prevestesc atacul de cord!...