Autoritățile din România au anunțat recent faptul că populația din România nu are deocamdată motive de panică. Acestea au realizat un ghid posibilelor semnale de alarmă (simptome), ca să-i informeze și să-i ajute să reacționeze corect în situațiile de risc.
Cum ne dăm seama dacă avem coronavirus? Trebuie să ne facem probleme și să mergem la medic dacă în ultimele două săptămâni am intrat în contact apropiat cu un caz confirmat de coronavirus sau dacă am avut o călătorie într-o zonă unde au fost înregistrate mai multe astfel de cazuri.
CUM SE IA CORONAVIRUS
Poate fi o persoană din familie cu care locuim în aceeaşi casă sau o persoană cu care am avut un contact fizic direct – o strângere de mână şi apoi nu ne-am spălat sau am folosit batista celui diagnisticat cu coronavirus.
Coronavirus: semne, simptome și prevenție
O situație de risc este și când ne-am aflat cu cineva în aceeaşi încăpere cel puţin 15 minute şi la o distanţă mai mică de doi metri şi acea persoană a tuşit lângă noi. Atenţie, şi personalul medical este expusă riscului şi dacă îngrijeşte neechipată corespunzător un bolnav infectat cu virusul chinezesc sau care prelucrează probe de la o persoană bolnavă.
Până acum, coronavirusul nu a ajuns în România, însă autorităţile spun că răspândirea lui este inevitabilă.
CUM SE TRANSMITE CORONAVIRUSUL
- Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu coronavirus;
- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de coronavirus;
- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de coronavirus;
- Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de coronavirus la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
- Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere cu un caz de coronavirus, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
- Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu coronavirus sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu coronavirus, fara portul corect al echipamentului de protectie;
- Persoana care a avut contact in avion cu un caz de coronavirus si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, for fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.
- Persoana care a stat intr-un areal geografic cu transmitere comunitara extinsa.
CORONAVIRUS - MĂSURI DE PREVENȚIE
Coronavirus: semne, simptome și prevenție
Spălatul des pe mâini, evitarea contactului cu oamenii care suferă de infecţii respiratorii acute, curăţarea suprafeţelor cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool, folosirea măştilor de protecţie sunt câteva dintre măsurile recomandate în contextul noului tip de coronavirus.
- citește și: Coronavirus în România: Premierul, avertisment de ultimă oră pentru români! Ce a anunțat
CORONAVIRUS - SIMPTOME
Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu coronavirus poate provoca simptome uşoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră sau se poate manifesta mai sever şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.
Vârstnicii, cei cu afecţiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabili.
Coronavirusul poate fi transmis de obicei după un contact "strâns" cu o persoană infectată.
Conform raportărilor, este posibil ca o persoană să fie infecţioasă înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea "2019-nCov".
Sursa: Agerpres
Spune adio pastilelor luate zilnic. Leacurile viitorul au și apărut! Cum funcționează și ce beneficii are medicina regen... Ce pățești dacă porți masca medicală timp de o oră! Detaliul ce te poate costa viața...