Antena Căutare

Cura de macese iti protejeaza organismul la schimbarile de sezon

Macesul ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra inca din primele zile de viata si pana la adanci batraneti, deoarece sunt putine afectiuni in vindecarea carora sa nu aiba un rol important.

Macesul, in special cel de munte, este un adevarat depozit de vitamina C. Fructele de maces contin si vitaminele A, B1, B2, P, K, zaharuri, pectine, tanin si acid citric, recomandate ca tonic in oboseala cronica.

Prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc, si antioxidanti macesele sunt si un puternic mineralizant. Bogatia de substante antioxidante le face eficiente in stimularea imunitatii, asigura o buna functionare a sistemului cardiovascular, intaresc circulatia periferica, combat astenia, regleaza calciul si stabilizeaza glicemia.

Proprietatile tonice, vitaminizante si mineralizante cresc rezistenta organismului la efort si ar trebui sa-l faca nelipsit din alimentatia zilnica a varstnicilor, a copiilor, a gravidelor sau a convalescentilor.

Recomandari terapeutice

Articolul continuă după reclamă

Alergii - o jumatate de litru de infuzie de macese pe zi, timp de 45 de zile, face minuni in prevenirea alergiilor de primavara. O astfel de cura se incepe la sfarsitul iernii-inceputul primaverii, pentru ca efectul sa fie maxim in lunile de primavara. De asemenea, o cura cu macese ajuta organismul in sezonul rece, la efort fizic sau intelectual, in caz de anemii, raceli, febra, convalescenta sau in cazul conditiilor de stres, emotii negative, insomnii sau somnolenta, migrene, astenii, nevroze.

In cazul diabetului si al obezitatii, cura cu infuzie de macese are efect de stabilizare a glicemiei. Dupa o cura de doua saptamani se reduc colesterolul si zaharul din sange si se elimina anumite substante toxice, precum acidul uric.

Afectiuni cardiovasculare - macesele previn arteroscleroza si puseele de hipertensiune, combat fragilitatea capilara si imbunatatesc circulatia periferica deficitara. Se recomanda, primavara si toamna, o cura de o luna cu pulbere de macese. La venirea sezonului rece este eficienta si o cura de doua luni cu sirop de macese.

Afectiuni gastrointestinale - macesele sunt recomandate in gastrite, crampe, senzatie de voma, intoxicatii, enterocolite, dizenterie, dar si pentru eliminarea viermilor intestinali. Fructele crude sau uscate si pulverizate, amestecate cu miere de albine (2 parti fructe si 1 parte miere), se consuma inainte de mese, pe stomacul gol, cate 2-3 lingurite pe zi.

Afectiuni hepatobiliare - in cazul colecistitei, al litiazei si al caliculilor biliari se administreaza cate un pahar cu infuzie de macese, inainte de masa, in cure de 30 de zile, urmate de cate 10 zile de pauza.

Articulatii - impiedica degradarea cartilagiilor din articulatii, ajuta la mentinerea elasticitatii coloanei vertebrale, cresc rezistenta organismului la frig si impiedica aparitia crizelor de reumatism.

Bolile respiratorii - infuziile, decocturile si tincturile de macese si-au demonstrat eficacitatea in cazul gripelor, racelilor, rinosinuzitei, faringitei, astmului bronsic, pneumoniei si chiar a tuberculozei. In sezonul rece este bine-venita asocierea maceselor cu catina, propolis, polen si miere.

In tratamentele cu antibiotice consumul simultan de macese si pe o perioada de minimum 10 zile dupa terminarea tratamentului previne reactiile alergice si ajuta la refacerea florei intestinale si la imbunatatirea imunitatii.


Consumul de macese se recomanda mai ales la schimbarile de sezon, cand temperaturile variaza brusc si organismul este mai sensibil.

foto: revistafelicia.ro

sursa: felicia

Dupa 50 de ani trebuie sa bei mai mult alcool!... Tutunul ucide incetul cu incetul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x