Dieta keto sau dieta ketogenică, care a fost urmată de milioane de oameni din toate colțurile lumii și care se bazează pe ideea că organismul se obișnuiește cu faptul că grăsimea este cel mai important combustibil, este extrem de periculoasă pentru sănătate.
Rețeta dietei ketogenice este destul de simplă: în fiecare zi vei mânca 65% grăsimi, 30% proteine și 5% glucide, însă nutrționiștii sunt de părere că aceasta nu este deloc benefică pentru sănătate, întrucât poate spori riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2.
Așadar, conform unui studiu publicat în Journal of Physiology, dieta keto ar putea fi periculoasă pentru oamenii care aleg acest regim, întrucât controlează nivelul de zahăr din sânge, iar acest lucru duce, în timp, la creșterea rezistenței la insulină. Astfel, atunci când ficatul nu mai poate reacționa la nivel normal de insulină pentru a controla nivelul de zahăr din sânge, poate să apară diabetul zaharat de tip 2.
Dieta ketogenică sau dieta keto, căci așa mai este cunoscută, se bazează pe înlocuirea sursei clasice din care organismul capătă energie, și anume carbohidrații, cu grăsimi. Așadar, dieta keto se bazează pe un plan alimentar ce conține, în proporție de 80 la sută grăsimi și mai puțin carbohidrați.
Ce să mănânci în dieta ketogenică:
Carne – pește, vită, miel, păsări de curte;
Leguminoase – conopidă, broccoli;
Brânză bogată în grăsimi – unt, brânză tartinabilă etc;
Nuci și semințe – semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale, alune;
Fructe de pădure – mure, zmeură etc;
Îndulcitori – ștevia, eritritol, îndulcitori cu conținut scăzut de carbohidrați;
Verdețuri – spanac;
Avocado;
Alte tipuri de grăsimi: ulei de cocos, dressing-uri pentru salate bogate în grăsimi, alimente care conțin grăsimi saturate;
Ce să NU mănânci în dieta keto:
Cereale – grâu, porumb, orez etc;
Zahăr și produse derivate – miere, agave, sirop de arțar;
Fructe – mere, banane, portocale;
Cartofi;