Într-un document al Comisiei Europene, obţinut de echipa Observator, se vorbeşte despre fraudă şi ameninţări la adresa sănătăţii publice. S-au luat şi primele măsuri. 20 companii braziliene nu vor mai putea livra carne în Uniunea Europeană. Carne din Brazilia se găseşte şi în România.
Loturi întregi de carne nesigură au fost la un pas să ajungă pe mesele europenilor. Este concluzia unor controale pe care Comisia Europeană le-a făcut în Brazilia. Oficialii vorbesc despre fraudă la nivel înalt şi pericole pentru sănătatea consumatorilor.
Zece companii braziliene vor avea, de acum încolo, interdicţie să mai exporte produse din carne în Uniunea Europeană. Majoritatea sunt producători de carne ieftină de pui, dar şi de vită, vândută la un cu totul alt preţ. Iosif Ştefănescu, bucătar-şef la un restaurant din Capitală, ştie bine care sunt problemele privind carnea din Brazilia. Din acest motiv, îşi alege materia primă pentru preparatele lui cu mare atenţie.
„Trebuie să fim atenţi la dubla etichetare, ceea ce înseamnă că iau lotul de carne cu perioadă de valabilitate foarte mică, o congelează şi apoi o trimit în Europa spre consum. De aici şi preţul oarecum redus”, spune iosif Ștefănescu, bucătar-șef.