- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Alunițele au fost dintotdeauna considerate un semn de frumusețe, dar se pare că acestea ascund și riscuri la care puțini se gândesc. În funcție de numărul lor, unele persoane sunt mai predispuse la cancer de piele decât altele.
Ce sunt alunițele
Alunițele sunt puncte colorate de pe piele, ce pot fi ovale sau circulare, cu margini bine definite. Pot fi plate sau ușpr ridicate, iar în unele cazuri pot avea păr pe ele. Aproximativ 75% dintre morțile provocate de cancer de piele sunt cauzate de melanom. Cele mai multe alunițe nu sunt canceroase, însă în cazuri rare, se pot transorma în melanom.
Poziția în care dormi îți spune ce PROBLEME de SĂNĂTATE ai
Cum recunoști cancerul de piele
Cancerul de piele apare, de obicei, în zonele expuse la soare, precum scalp, față, buze, urechi, gât sau brațe, însă poate apărea în orice altă parte. Toată lumea poate fi afectată de această boală, indiferent de tipul sau culoarea pielii. Când apare la oamenii cu pielea închisă la culoare, sunt șanse mai mari să se întâmple în locuri care nu sunt expuse la soare, precum în palme sau pe tălpi.
Alunițele pot fi extrem de periculoase
Toate tipurile de cancer, inclusiv melanom, carcinom bazal sau carcinom celular scuamos, apar sub forma unei schimbări în aspectul pielii. Descoperit la timp, poate fi tratat cu succes. Melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se poate dezvolta dintr-o aluniță deja existentă care își schimbă culoarea, forma și mărimea. Mergi la medic în momentul în care observi schimbări pe piele sau leziuni care nu se vindecă în trei săptămâni.
Factori care cresc riscul de cancer de piele
Oricine poate face cancer de piele, însă persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai expuse acestui risc. Dacă ai păr blond sau roșcat și ochi deschiși la culoare, riscul de a face boala este mai mare.
Tu câte alunițe ai?
Un episod sau mai multe de arsuri solare cresc riscul de cancer la maturitate. La fel de periculoasă este și expunerea prelungită la soare. Mersul la solar poate duce, de asemenea, la apariția cancerului de piele. De asemenea, cu cât ai mai multe alunițe pe corp, cu atât riscurile de a te îmbolnăvi sunt mai mari!
Dacă ai mai mult de 11 alunițe, atunci ai mare grijă, fiindcă ai un factor de risc.
Dacă ai peste 100 de alunițe, atunci ai un risc de până la cinci ori mai mare.