Dacă acorzi atenție bacteriilor din flora intestinală susții mai multe aspecte ale sănătății organismului, cum ar fi: imunitatea, sistemul digestiv și metabolismul. Din acest motiv, se recomandă să verifici ce incluzi în alimentația zilnică.
Efectele proteinelor vegetale asupra sănătății intestinale
Una dintre cele mai eficiente metode de a-ți hrăni bacteriile bune care se află în intestine este să urmezi o dietă sănătoasă. Aceasta poate include: fructe, legume și produse bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul.
În general, sănătatea intestinală poate fi susținută cu ajutorul mai multor produse pe bază de proteine vegetale. În această categorie intră alimente vegetale, cum ar fi: nuci, fistic, migdale, edamame uscate, legume, fructe și hummus.
Alimentele care conțin proteine vegetale sunt importante pentru sănătatea sistemului digestiv deoarece au în compoziție fibre și proteine. Gustările bogate în proteine și fibre vegetale pot contribui la hrănirea celulelor de la nivelul colonului și la diversificarea microbiomului.
Un amestec divers de bacterii benefice intestinale te poate ajuta să-ți susții sănătatea generală a organismului și să-ți întărești nivelul de rezistență fizică. Diversitatea bacteriană mai scăzută se asociază cu inflamație și boli cronice, potrivit Eating Well.
Microbii din colon fermentează fibrele din proteinele vegetale, ceea ce produce acizi grași cu lanț scurt, care mențin bariera intestinală, calmează inflamația și reglează metabolismul.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic. Efectele pe care le pot avea asupra organismului
Gustarea care îți îmbunătățește sănătatea intestinală
Nucile sunt printre cele mai eficiente alimente, care îți pot îmbunătăți funcțiile sistemului digestiv și pot preveni afecțiunile digestive. Acestea conțin atât fibre, cât și proteine. Dacă suferi de hipertensiune arterială sau diabet se recomandă să optezi pentru consumul fără sare sau zahăr adăugat.
Consumul constant de nuci te poate ajuta să-ți diversifici microbiomul intestinal datorită numeroaselor substanțe nutritive pe care le au în compoziție, conform BBC Good Food. Acestea conțin: magneziu, calciu, proteine, grăsimi mononesaturate, grăsimi polinesaturate, fibre și alți carbohidrați.
Proprietăți antioxidante
Nucile conțin substanțe chimice de apărare a plantelor numite polifenoli, care au un efect protector în organism. Acestea pot contribui la neutralizarea moleculelor instabile denumite radicali liberi, care pot provoca efecte dăunătoare la nivelul celulelor.
Conținut bogat în grăsimi sănătoase
Gustarea care îți îmbunătățește sănătatea intestinală prezintă un conținut bogat în grăsimi sănătoase. De obicei, nucile prezintă concentrații reduse de grăsimi saturate și niveluri mai ridicate de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot aduce numeroase beneficii sănătății inimii.
De asemenea, consumul de nuci poate crește speranța de viață și poate avea un rol în ameliorarea efectelor inflamației din organism, datorită grăsimilor lor sănătoase. Alături de alte alimente vegetale, pot prelungi durata vieții cu până la 13 ani.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile surprinzătoare ale consumului de nuci pentru creier. Ce nu știai până acum despre aceste fructe
Menținerea unei greutăți optime
Nucile conțin o serie de substanțe nutritive și fitochimice, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate. Dacă le incluzi într-o dietă echilibrată, te pot ajuta să gestionezi o greutate optimă și pot reduce senzația de foame.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.