Studiul a inceput in 1870, a durat pana in 1980 si a luat in calcul doar inaltimea a barbatilor, deoarece nu au fost date istorice in ceea ce le priveste pe femei.
Informatiile au fost colectate de la sute de mii de oameni, din 15 state europene. Pentru britanici, la varsta de 21 de ani, inaltimea a crescut de la 167,05 de centimetri la 177,37 de centimetri.
Genele pot fi vazute ca un determinant al inaltimii, dar specialistii cred ca diferentele dintre indivizi sunt de vina. Profesorul Tim Hatton, de la Universitatea din Essex, spune ca nu exista nicio "explicatie Darwiniana" si ca "oamenii traiesc in secolul XX ce nu au trait in secolul al XIX-lea".
Cresterea este afectata semnificativ de ce se intampla in primii ani de viata ai copilului. Asadar, o rata mare a bolilor afecteaza dezvoltarea copilului, spun specialistii.
Un alt factor luat in considerare este numarul membrilor familiei. Mai multi membri inseamna o educatie mai buna si o altfel de nutritie, din punctul de vedere al cercetatorilor. "Cresterea inaltimii era o reflectie la cat de deschisi suntem la mancare si nutritie, pana cand s-a ajuns la excesul de grasime si zahar", a mai adaugat profesorul.
In ritmul acesta, cei de la Universitatea din Essex sunt curiosi sa afle care va fi evolutia in viitor.
Foto: Oxford Economic Papers