Uite ce vitamine si minerale gasesti in fiecare leguma si fruct in functie de culoare.
ROSU - Alimentele rosii sunt bogate in vitaminele A si C si contin multe fibre. Merele rosii contin cvercetina, un compus cu ajutorul caruia scapi de raceli si alergii, iar rosiile, pepenele rosu si grapefruitul rosu contin licopen, un compus care lupta impotriva cancerului.
PORTOCALIU - Fructele si legumele portocalii, cum ar fi portocalele, morcovii si dovleacul, contin vitaminele A, C, B6, potasiu si fibre.
GALBEN - Alimentele galbene precum bananele aduc organismului un aport de potasiu, fibre, magneziu si mangan, un compus care accelereaza arderile.
VERDE - Alimentele de culoare verde sunt pline de nutrienti iar directoarea in nutritie, Kathy Taylor, le recomanda tuturor sa consume cat mai multe si mai variate. Spanacul, broccoli si sparanghel sunt bogate in luteina, care ajuta la vedere, si acid folic, ce sprijina reproducerea celulara.
ALBASTRU - Organismul uman are un sistem de aparare natural bazat pe antioxidanti, iar alimentele albastre, precum afinele sunt cele care contin acest compus.
MOV - Fructele si legumele mov contin antociani, antioxidanti puternici care protejeaza vasele de sange si pastreaza pielea sanatoasa si ferma. In plus, strugurii, murele si prunele ii aduc organismului un aport important de vitamina A.
ALB - Daca vrei sa-ti protejezi inima si vasele de sange, atunci legumele albe precum ceapa si usturoiul sunt cele mai bune, iar conopida, hreanul si pastarnacul contin vitaminele C si K, acid folic si fibre.
Asadar, daca vrei sa ai un organism sanatos si plin de vitalitate, invata sa mananci zilnic o multime de fructe si legume de diferite culori.
Foto: lylly.com