Antena Căutare

Leziunile de col uterin pot fi depistate din timp. Afla cum!

Procedura ginecologica usoara, noninvaziva, colposcopia are menirea de a anunta din timp prezenta anumitor leziuni de col uterin.

Numeroase statistici prezinta cancerul de col uterin drept princiala cauza de mortalitate la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. Anual, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu aceasta afectiune si 2.000 isi pierd viata dupa o lupta dificila cu o boala care nu are mila. Toate statisticile amintite ar putea fi eliminate, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, daca femeile ar adopta masuri minime de investigatii ginecologice precum testul Babes Papanicolau si colposcopia. Dintre cele doua, ambele la fel de importante, colposcopia reprezinta inca o necunoscuta pentru multe femei, iar acest fapt duce de multe ori la decizia de a amana efectuarea unui test atat de important.

Nu prezinta disconfort major

Colposcopia este o investigatie imagistica suplimentara, care presupune examinarea de catre medicul ginecolog a colului uterin, cu ajutorul unui microscop numit colposcop. Acesta nu atinge corpul, fiind un aparat care ilumineaza si mareste colul uterin de 10-40 de ori, ajutand medicul sa identifice posibilele leziuni ale colului sau ale endocolului. Astfel diagnosticul va fi unul corect, iar tratamentul - perfect ajustat fiecarei paciente in parte. Fiind o investigatie obisnuita, nu prezinta niciun fel de risc, insa poate cauza pentru cateva minute o senzatie de arsura sau chiar iritatie vaginala. Se recomandata relaxarea in timpul procedurii si atentionarea medicului in cazul oricarui disconfort puternic, pentru efectuarea unei anestezii locale.

Cand este necesara?

Efectuarea unei colposcopii este indicata atunci cand, in urma examinarii vaginale si a testului Babes-Papanicolau, medicul identifica posibile anomalii la nivelul colului uterin: displazie sau cancer de col, infectie HPV, celule scuamoase atipice etc. Colposcopia nu dureaza mai mult de 10-15 minute si este o procedura, asemanatoare, in prima faza, cu recoltarea citologica. De regula, testul trebuie programat dupa perioada de menstruatie. Trebuie mentionat faptul ca dupa colposcopie exista posibilitatea aparitiei unor scurgeri vaginale sau sangerari usoare timp de cateva zile sau chiar o saptamana.

Articolul continuă după reclamă

Sfatul specialistului

Dupa efectuarea unei examinari colposcopice nu se recomanda utilizarea tampoanelor interne, ci doar absorbante externe. In cazul in care rezultatul colposcopiei este nesatisfacator, specialistul va prescrie tratamente si ingrijiri, pe langa controalele ulterioare. Efectuarea regulata a examenului citologic si a testului Babes Papanicolau scade cu 80-90% riscul de a dezvolta cancer de col uterin, iar depistarea precoce creste rata de vindecare."

Controalele periodice, absolut obligatorii

Din pacate, multe patologii genitale, ba chiar cele mai grave, nu dor si nu prezinta nicio simptomatologie. Prin urmare, vizita la medicul ginecolog este obligatorie cand te confrunti cu oricare dintre urmatoarele situatii:

- sangerare vaginala care nu este normala, care apare intre perioadele de sangerare fiziologica (menstruatie), sau dupa actul sexual;
- scurgere din vagin care provoaca mancarimi, arsuri sau miroase urat;
- durere in timpul actului sexual;
- crampe dureroase neobisnuite in timpul sangerarilor menstruale;
- dureri abdominale joase, lombare (mijloc) sau iradiante in picioare;
- sangerarea dupa debutul menopauzei;
- tot ce este neobisnuit si/ sau dureros.

Citeste si Revista Felicia

Solarul poate cauza cancer!... Picioare zvelte cu Step Aerobic!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x