Stare de alertă în sistemul medical! Ministrul Sănătăţii face anunțul: "Patru angajate de la Maternitatea Giulești au stafilococ"

După internarea a cinci bebeluși suspecți de infecții stafilococice, Ministrul Sănătății a confirmat că patru angajate de la Maternitatea Giulești au stafilococ

Motive de îngrijorare pentru mamele care au născut la Maternitatea Giulești. După internarea a cinci bebeluși suspecți de infecții stafilococice, Ministrul Sănătății a confirmat că patru angajate de la Maternitatea Giulești sunt purtătoare de stafilococ. Ce au descoperit inspectorii sanitari în urma controalelor finalizate cu puțin timp în urmă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat astăzi existența a patru probe pozitive de stafilococ la angajatele Maternității Giulești. Potrivit acesteia, tipul de stafilococ depistat în exudatele nazale prelevate nu coincide cu stafilococul găsit la nou-născuți.

„Conform unui raport preliminar, rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate: în cazul unei moaşe care lucra în blocul operator, la două asistente de la salonul de nou-născuţi şi la o infirmieră de la salon de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în toate cele patru cazuri”, a declarat ministrul.
Sorina Pintea a mai transmis că probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru tipare. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost depistate neconforme. Pentru a clarifica acest caz, au fost luate probe noi pentru refacerea verificării.

Citește și: Ce este stafilococul auriu, bacteria din spitalele de copii. Transmitere și tratament

„În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical, dar şi unităţii sanitare şi vor dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate. (…) În prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi”, a adăugat Sorina Pintea. „Din punctul nostru de vedere, măsurile igienico-sanitare au fost care au fost, dispuse de către DSP, au fost aplicate corespunzător încă de la începutul controlului – 8 mai. Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor”, a subliniat ministrul.

Mai mulți inspectori sanitari şi medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică şi Control Boli Transmisibile de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti au finalizat acţiunea de control la Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) miercuri seară, prezentând neregulile mai sus menționate.

Inspectorii au prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicrofloră, 44 de exudate nazale şi 16 probe de apă sterile. Controlul a fost realizat după ce la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” au fost internaţi cinci copii născuţi prin cezariană la Maternitatea Giuleşti în perioada 25 martie – 30 aprilie, fiind suspecţi de infecţii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate, fiind internaţi ulterior în alte unităţi sanitare.

Citește și: Ce este stafilococul auriu și ce afecțiuni poate să cauzeze! Alți doi bebeluși infectați, internați la Spitalul Grigore Alexandrescu

Ultimele știri