Antena Căutare

Modelul alimentar francez - ideal pentru reducerea obezitatii

Trei mese pe zi, variate, luate la ore relativ fixe, adesea alaturi de familie: acest model alimentar, tipic francez, "contribuie la reducerea obezitatii", potrivit unui studiu care arata ca proportia de obezi este de 14,5% in Franta, fata de 26,9% in Statele Unite, scrie ziarul Le Monde.

Studiul, publicat la 20 septembrie de catre Centrul de cercetare pentru studierea si observarea conditiilor de viata /CREDOC/, arata ca "acordarea unei mai mari importante modelului alimentar si traditiei culinare ar fi un mijloc de prevenire a obezitatii". Una dintre caracteristicile modelului alimentar francez este "concentratia aportului energetic al meselor" (90,2%), potrivit CREDOC. Astfel, doar 9,8% din calorii sunt absorbite in afara meselor in Franta, fata de 21,6% in SUA.

Masa - un ritual respectat

In Franta, consumarea alimentelor este concentrata in trei mese principale, care comporta mai multe feluri de mancare si sunt luate la ore relativ comune pentru toti. 'In Franta, se acorda o mare atentie timpului petrecut la masa. Chiar daca se accelereaza ritmul social si cerintele locului de munca conduc la reducerea timpului petrecut la masa, orele de masa isi pastreaza valoarea si sunt considerate ca absolut necesare", potrivit aceluiasi studiu. Hranirea nu constituie doar un act tehnic, ca in Statele Unite, unde se considera ca ea se poate face "in paralel cu alte activitati, rapid si frecvent".

Importanta atmosferei

O alta caracteristica a modelului francez este caracterul festiv al meselor (15%), luate alaturi de familie, prieteni, sau la restaurant si care dureaza mai mult de o ora.

Numarul adultilor care iau sapte dejunuri pe saptamana a crescut de la 84,7% in 1999 la 91,2% in 2003, apoi a ajuns la 87,1% in 2007. De asemenea, numarul celor care iau sapte cine pe saptamana a urcat de la 85,4% in 1999 la 93,6% in 2003, apoi a scazut la 89,2% in 2007, potrivit studiului.

Studiul arata totusi ca cei mai tineri prefera produsele preparate, in timp ce varstnicii consuma mai mult produse neprelucrate.

"Puternica sincronizare a meselor in Franta a fost remarcata si de un studiu efectuat la scara europeana, potrivit caruia la ora 12h30, 57% dintre francezi sunt ocupati cu luarea mesei, fata de 38% belgieni, 20% germani si 14% britanici', arata analiza CREDOC.

citeste si Jurnalul National

foto: www.tokyoworklife.com


Slabeste sanatos cu radacinoase... VIDEO! Afla cand devin alunitele semne ale cancerului de piele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x