Somnul joacă un rol deosebit de important în viața noastră de zi cu zi, ajutându-ne să ne dăm restart pentru a continua în ziua următoare. Iată de ce multe femei au probleme de somn din cauza bărbaților.
Când lucrezi mai mult de 40 de ore pe săptămână, știi că somnul are un rol important în sănătatea ta fizică și psihică. Tocmai de aceea, pentru a încerca să trăiești cât mai sănătos, ai nevoie de un somn odihnitor de cel puțin 7 ore pe noapte. Dar atunci când nu e doar munca în joc, ci te mai copleșesc și problemele personale, uneori e greu să ai parte de odihna de care ai nevoie.
Somnul femeilor e diferit de cel al bărbaților
Somnul la femei este mai liniștit și mai calm atunci când dorm singure în pat. La bărbați lucrurile se petrec tocmai invers, ei au somnul mai bun lângă partenera lor. Cercetătorii spun că femeile au ceasul intern mai sensibil decât al bărbaților. Este vorba despre ritmul biologic de așa numitul ritm circadian. Acest ritm este controlat de ,,ceasul biologicˮ pe parcursul zilei.
La femei acest ceas este mai sensibil decât la bărbați. În plus femeile sunt influențate mai mult de factorii de mediu comparativ cu bărbații.
Psihologii spun că trăim într-o lume a oamenilor care ,,nu au somnˮ. Majoritatea oamenilor sunt stresați, se culcă noaptea foarte târziu și sunt mereu obosiți a doua zi. Aproximativ 80% din oameni sunt nevoiți să se trezească dimineața foarte devreme și să consume băuturi energizante pentru a scăpa de starea de somnolență de care suferă frecvent.
Multe femei se plâng că nu pot să adoarmă noaptea din cauza faptului că partenerul lor sforăie. Acest lucru face ca femeile să sufere consecințele deficitului de somn. Potrivit studiilor internaționale realizate, foarte multe femei au probleme de somn din cauza bărbaților.
Motivele pot fi variate, precum :
-După o vârstă au și tulburări datorate menopauzei, insomnie, stări rele care sunt accentuate din cauza faptului că nu sunt mulțumite de comportamentul partenerului.
-Ele sunt nevoite să se adapteze la ritmul de dormit al partenerului.
-Se culcă mai târziu fiind deranjate de sforăitul acestuia.
-Au mari așteptări de la acesta, neîmplinite. Ele consideră că fac totul, observă că toate problemele cad pe umerii lor.
-Sunt mereu preocupate de copii (mai mult decât tatăl acestora) și astfel ajung să aibă un somn neliniștit, superficial.
Problemele femeilor cu somnul – Studiu
Somnul insuficient epuizează femeile, le face să se simtă nesigure şi să se descurce mai greu cu sarcinile. În lipsa somnului, femeile neglijează în mod regulat alimentaţia sănătoasă, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare şi diabet. O treime sunt deprimate din cauza epuizării, iar 73% susţin că se gândesc la ce este mai rău.
Un sondaj realizat de compania de mobilă de dormitor Bensons for Beds arată că, adesea, motivul pentru care unele femei nu se odihnesc suficient îl reprezintă bărbații. Sondajul a fost realizat cu participarea a 2.000 de cupluri. Desigur, există şi alţi factori, cum ar fi trezitul din cauza copiilor sau disconfortul lunar. Astfel, somnul scade cu circa trei ore pe noapte sau 1.095 de ore anual.
O treime dintre femeile chestionate au declarat că se trezesc în fiecare noapte. Două treimi recunosc că nu dorm suficient în mod regulat. Prin comparaţie, doar doi bărbaţi din 10 se plâng că se trezesc noaptea.
Sfaturi pentru un somn mai bun
Expertul în domeniul somnului de la Bensons for Beds, Stephanie Romiszewski, ne împărtășește câteva trucuri pentru un somn sănătos. Printre principalele sfaturi se regăsește ideea de a dormi controlat și de a avea același timp de trezire bine stabilit.
Prin faptul că te trezești în fiecare zi la aceeași oră te ajută să îți organizezi mai bine programul, stabilind și aceleași ore pentru luarea meselor și a pauzelor. Așa numitele sleep patterns pot fi întrerupte de mai mulți factori, în afară de problemele cu partenerul de viață. Printre alți factori se regăsesc și problemele menstruale.
Cel mai important este să te pui în pat să dormi doar atunci când te simți somnoros. Nu trebuie să forțezi ora de culcare, încercând să te culci mai devreme pentru a dormi mai mult. Uneori, încercând chiar opusul poate fi destul de eficient.
Citește și:
Reguli de aur pentru a avea un somn bun și odihnitor!
Sursă foto: pexels.com