Iarna se apropie cu paşi repezi şi orice gospodină ştie că trebuie să-şi aprovizioneze cămara cu multe bunătăţi. Şi pentru că murăturile sunt foarte gustoase şi merg la fix cu o friptură bine rumenită, doctorul Menci ne arată ce trebuie să facem pentru ca legumele, prin conservare, să nu-şi piardă substanţele valoroase.
Murăturile sunt excelente pentru că stimulează digestia cărnii şi protejează împotriva metaboliţilor co-cancerigeni. Chiar dacă sunt mult mai greu de găsit, pentru un regim de viaţă cât mai sănătos, este ideal să alegi legume şi fructe cultivate fără îngrăşăminte chimice.
Pentru murat, se folosesc doar butoaie de stejar sau borcane de sticlă, vasele din plastic sau aluminiu nu sunt recomandate pentru că pot degaja substanţe toxice, periculoase.
Saramura trebuie obţinută doar din sare autohtonă sau sare marină şi niciodată din sare iodata artificial.
Trebuie să utilizati doar oţet natural de fermentaţie, obţinut din vin şi nu prin diluarea acidului acetic de sinteză.
La final, pentru un gust delicios, doctorul Mencinicopschi recomandă seminţe de muştar, schinduf şi ghimbir.
Reteta muraturilor asortate pe www.doctormenci.ro