Te-ai gandit insa cum de este atat de vie culoarea produselor din carne, mai ales a celor cu termene de valabilitate mari? Secretul consta in adaugarea nitritilor in compozitie.
Nitritul de potasiu (249) si nitritul de sodiu (E250) sunt doi dintre cei mai uzitati aditivi in industria carnii care au si rolul de a colora indirect carnea si produsele obtinute din ea.
Nitritii sunt folositori pentru producatori, intrucat ii ajuta sa obtina preparate mai atractive, dar nu sunt buni pentru sanatate.
Nitritul de potasiu si nitritul de sodiu se adauga in carnati, carne, mezeluri, carne sarata, carne conservata. Consumul repetitiv de produse cu E 249 si E 250 ne poate afecta rinichii, sistemul cardiovascular, sistemul respirator, nervos si gastrointestinal.
De asemenea, nitritii ne pot provoca greata, migrene, hipotensiune, tulburari respiratorii. Dar cel mai grav este faptul ca studiile recente au pus in evidenta faptul ca nitrisii formeaza nitrozaminele care cresc riscul producerii diferitelor tipuri de cancer.
Asa ca, nu uita, citeste cu atentie etichetele produselor! Daca identifici nitritii, evita sa consumi carnea sau produsele respective. Cauta-le pe cele naturale, fara conservanti artificiali.
Citeste Revista Felicia