O dieta sanatoasa dupa 40 de ani

 
+4 click pentru
galerie

Peste, pui, legume si fructe.

Alimentele cu valoare energetica ridicata, dar cu un continut mic de grasimi sunt cele mai indicate la aceasta varsta. Daca doresti sa urmezi o dieta de slabire, este cel mai bine sa alegi un regim bazat pe fructe si legume, care contine multe vitamine, pentru a-ti mentine tineretea si vitalitatea. In niciun caz nu opta pentru curele de slabire drastice (prin infometare) ori pentru dietele vegetariene.
Specialistii in nutritie sustin ca la femeile dupa 40 de ani nevoia de proteine este asigurata prin consumul de pui fara piele, peste, fasole si soia. Dar acestea nu trebuie sa depaseasca 25% din caloriile zilnice, deoarece excesul de proteine poate provoca la aceasta varsta grave probleme hepatice si renale.

5 reguli de baza pentru a slabi

1. Opteaza pentru alimente cu indice glicemic mic, care cresc mai putin valoarea glicemiei din sange si secretia de insulina, ceea ce duce la scaderea ritmului de stocare a grasimilor. Inlocuieste dulciurile cu fructe proaspete sau confiate si consuma mai multe legume si fructe, paine neagra si cereale integrale.


2. Mizeaza pe antioxidanti naturali consumand rosii, varza, broccoli, conopida, prune sau kiwi si bea, de asemenea, ceai verde.


3. Consuma mai multe fibre, acestea dau senzatia de satietate si favorizeaza digestia, prevenind acumularea kilogramelor in plus. La micul dejun opteaza pentru cereale integrale si paine neagra. La pranz si la cina consuma 50% legume verzi si 50% uscate (fasole, mazare, soia) sau 75% legume proaspete si 25% proteine (carne, peste, oua). Nu uita sa mananci si trei fructe pe zi. Atentie! Consumand fibra solubila, 25-35 grame pe zi, pe care o gasesti in cereale, orez si fructe, vei reduce si nivelul colesterolului.


4. Magneziul este indispensabil pentru asigurarea energiei zilnice, fiind considerat si un stimulent al procesului de slabire. Mananca migdale si doua bucatele de ciocolata neagra pe zi.


5. Nu in ultimul rand, redu grasimile rele (saturate) si opteaza pentru Omega 3. Evita mezelurile si alte preparate din carne, precum si branzeturile grase, alimentele de tip fast-food, sosurile si prajelile. Cel mai indicat este pestele (sardine, ton, somon, pastrav sau macrou), de cel putin trei ori pe saptamana, pentru a-ti asigura „portia" de Omega 3. Nu uita nici de uleiul de masline, pe care nu trebuie sa-l folosesti numai in salate, ci si la gatit. O sursa importanta de Omega 3 sunt si fructele de mare, soia, nucile si germenii de grau.

Dupa 40 de ani, cele trei mese principale ale zilei sunt obligatorii, cu conditia sa nu fie prea bogate in calorii. Este indicat chiar sa mananci portii mici, de cinci sau sase ori pe zi, evitand gustarile dulci si sarea in exces. Atentie: trebuie sa renunti la consumul de alcool, cafea si mancaruri condimentate. Iata o dieta cu doua variante pe care o poti urma cu succes dupa aceasta varsta.

Micul dejun

Varianta 1 - cascaval, un ou, un iaurt, un fruct sau o salata de legume rase ori un castronas cu cereale.
Varianta 2 - un iaurt natural fara grasimi sau 150 ml de lapte degresat, 60 g paine sau un croissant.

Pranz

Varianta 1 - supa de pui sau de vita, supa de rosii, pui la gratar cu lamaie sau o salata de ton.
Varianta 2 - 40 grame ton la gratar, 150 grame legume preparate sau crude, 150 g fainoase preparate, doua linguri de ulei de masline, un iaurt fara grasimi si un fruct.

Cina

Varianta 1 - pui cu legume, sos de soia si taitei sau un amestec de ciuperci cu morcovi, rosii, ardei rosu si orez brun.
Varianta 2 - 250 ml supa de legume, 150 g peste, 40 grame paine integrala, 30 g branza, un fruct.

citeste Revista Felicia




facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI