Un studiu recent al cercetătorilor americani răstoarnă teoria conform căreia e necesar ca măcar cu un sfert de ora înainte de miezul nopţii să ne ducem la culcare.
Cum motivează specialiștii?
Realizat cu “Up by Jawbone”, o aplicaţie în legătură cu Android - sănătate, fitness - descărcată de sute de mii de utilizatori, studiul demonstrează că somnul ar trebui să înceapă, atenţie, neapărat înainte de ora 23, scrie secretele.com.
În medie, participanţii la test realizat de cercetători mergeau la culcare la ora 11:23. Cei cu greutate normală se culcau zilnic în jurul orei 21:30, arzând 220 de calorii, faţă de persoanele care nu se grăbeau să adoarmă (o făceau spre ora 2:30).
Cum se explică fenomenul?
Ardem cumva calorii mai multe ori mai puţine în timpul somnului? Potrivit psihologului Kristin Aschbacher ce a condus cercetarea, adepţii somnului timpuriu (intervalul 19-23) se hrănesc mai sănătos: cu legume multe, fructe, fibre şi proteine slabe.
În schimb, noctambulii consumă în cantităţi mari alcool, alimente procesate şi grăsimi săturate. Cauza rezidă în grelina şi leptina, cei doi hormoni responsabili de foame şi saţietate, afectate de un somn necorespunzător.
Nu te gândeşti niciodată la asta! Efectele clorului asupra mâinilor. La ce pericole te expui zilnic... Nu mai ştii ce să faci să scapi de migrene? Încearcă băutura naturală care "îţi ia" durerea într-un minut...