Antena Căutare

OMS trage un semnal de alarmă. Ce nu trebuie să facă persoanele care vor să slăbească

Nu consumați înlocuitori ai zahărului dacă încercați să slăbiți, conform noilor ghiduri prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS trage un semnal de alarmă. Ce nu trebuie să facă persoanele care vor să slăbească | Shutterstock

OMS sugerează că îndulcitorii fără zahăr „nu ​​aduc niciun beneficiu pe termen lung în ceea ce privește slăbitul la adulți sau la copii”, notează CNN.

Citește și: Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit planta-minune care ușurează digestia. Ce alte proprietăți mai are

OMS trage un semnal de alarmă. Ce nu trebuie să facă persoanele care vor să slăbească

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung”, a spus Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS. „Am observat o scădere ușoară a greutății corporale pe termen scurt, dar nu va fi susținută mai mult”.

Articolul continuă după reclamă

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepția celor cu diabet preexistent, pentru că niciunul dintre studiile revizuite nu a inclus persoane cu diabet, așadar o evaluare nu a putut fi făcută.

Analiza a indicat, de asemenea, că ar putea exista „efecte potențial nedorite” ale consumului de înlocuitori de zahăr pe termen lung, cum ar fi un risc ușor crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Îndulcitorii fără zahăr sunt folosiți pe scară largă ca ingredient în alimente și băuturi preambalate și sunt uneori adăugați la alimente și băuturi direct de către consumatori. OMS a emis linii directoare privind aportul de zahăr în 2015, recomandând ca adulții și copiii să își reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul lor total de energie. În urma acestei recomandări, interesul pentru alternativele de zahăr s-a intensificat, se arată în recenzie.

Citește și: Românii sunt în topul consumatorilor de alcool. Ce loc ocupăm și câtă băutură consumăm, în medie

„Acest nou ghid se bazează pe o evaluare amănunțită a celei mai recente literaturi științifice și subliniază că consumul îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a pierde în greutate”, a declarat cercetătorul în nutriție Ian Johnson, coleg emerit la Quadram Institute Bioscience, fostul Institut de Cercetare Alimentară, din Norwich, Regatul Unit.

În schimb, ar trebui să renunți la consumul băuturilor îndulcite cu zahăr și să încerci să mănânci „fructe crude sau ușor procesate ca sursă de ceva dulce”, a adăugat Johnson.

Așa cum mulți oameni au învățat să mănânce și să gătească fără sare, ei pot învăța să-și reducă dependența de zaharurile libere și de îndulcitorii care nu aduc aport nutritiv, a spus Branca.

„Trebuie să avem grijă la copiii mici”, a spus el. „De exemplu, de ce părinții folosesc de obicei îndulcitorii ca recompensă pentru copii, după aproape fiecare masă? Trebuie să le recomandăm părinților să evite acest lucru”.

Chiar dacă ești un adevărat „dependent” de zahăr, vestea bună este că îți poți exersa pofta de dulce, a spus dieteticianul Lisa Drayer.

Dacă reduceți treptat zahărul - inclusiv îndulcitorii artificiali - și includeți mai multe alimente bogate în proteine ​​și fibre, asta vă poate ajuta să aveți poftă de mai puțin zahăr, a spus Drayer.

Bucurați-vă de fructe la desert. Încercați mere coapte cu scorțișoară, fructe de pădure sau piersici la grătar în loc de prăjituri, înghețată, produse de patiserie și altele.

Atenție la zaharurile ascunse. Zaharurile adăugate sunt adesea prezente în alimentele pe care ați putea să nu le considerați „dulci”, cum ar fi sosurile, pâinea, condimentele și sosurile pentru salate, a spus Drayer.

Zaharurile adăugate pot avea alte denumiri precum „agave, zahăr brun, îndulcitor de porumb, sirop de porumb, dextroză, suc de trestie evaporat, fructoză, concentrat de suc de fructe, nectar de fructe, glucoză, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, miere, zahăr invertit, lactoză, sirop de malț, maltoză, melasă, siropuri de arțar, zahăr brut, zaharoză, trehaloză și zahăr turbinado, a spus Drayer.

Ce este gingivita și ce probleme pot apărea dacă nu o tratăm. Specialiștii ne explică de ce recomandă pasta de dinți Par...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 6 noiembrie 2024. Ana Maria și Sebastian au câștigat 15.000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 6 noiembrie 2024. Ana Maria și Sebastian au câștigat 15.000 de lei Miercuri, 06.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x