Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății la nivel mondial, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizației sale pe această temă.
Această rezistență "a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii", a adăugat dr. Chan. Sondajul arată că orice persoană poate fi afectată într-o zi de o infecție rezistentă la aceste medicamente.
Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor.
44% dintre persoanele care au participat la sondaj cred că rezistența la antibiotice nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele. Două treimi dintre respondenți susțin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecție rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.
"În realitate, oricine poate, la un moment dat și în orice țară, să sufere de o infecție rezistentă la antibiotice", subliniază OMS, care lansează, din 16 până în 22 noiembrie, prima "Săptămână Mondială pentru buna utilizare a antibioticelor".
"Una dintre cele mai mari provocări de sănătate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor și societăților", a menționat dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistența la antimicrobiene.
Pentru a realiza acest lucru, OMS vrea să demonteze prejudecățile care circulă pe această temă.
Astfel, trei sferturi dintre persoanele interogate cred că rezistența la antibiotice apare atunci când organismul devine rezistent la antibiotice. În realitate, bacteriile — nu oamenii sau animalele — sunt cele care devin rezistente la antibiotice și răspândirea lor cauzează infecții dificil de tratat.
Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.
Sursa: agerpres.ro
Cel mai simplu truc pentru albirea dinților! Vei avea o dantură de invidiat, cu ajutorul a două ingrediente pe care le a... De ce nu slăbesc femeile dacă merg machiate la sală! Răspunsul te va uimi!...