Nu mai e mult până la Paște și după o perioadă lungă de post, masa românilor se va umple din nou de preparate cu carne, ouă și produse lactate. Cu toate astea, ar trebui să fim cumpătați, spun specialiștii.
Produsele tradiționale și preparatele specifice sărbătorilor sunt sănătoase, însă medicii nutriționiști avertizează că ar trebui să fie consumate cu moderație, mai ales de către persoanele care au respectat postul sau suferă de anumite afecțiuni, precizeaza Mediafax.
"Mâncarea românească tradițională este mult mai sănătoasă decât produsele fast-food, care au invadat piață națională în ultimii ani. Dar, chiar și alimentele noastre tradiționale pot deveni indigeste, dacă sunt consumate în exces, după un post de șapte săptămâni, sau în cazul bolnavilor cu afecțiuni care imolica anumite restricții de hrană. Astfel, pentru a evită o supraalimentație în perioada sărbătorilor de Paște, ar fi bine că două treimi din farfuria cu mâncare să conțină legume și zarzavat, iar între meșe să se facă o pauză de cel puțin trei ore", explică nutriționistul Simona Tivadar, medic la Spitalul Universitar de Urgență București, citată de Mediafax.
Carnea de miel are un conținut ridicat de colagen și este mai greu digerabila. Simona Tivadar a atras atenția asupra faptului că preparatele din carne de miel trebuie consumate cu prudența, mai ales că la mesele specifice sărbătorilor, acestea ar putea fi asociate cu alte alimente bogate în grăsimi și băuturi alcoolice.